Ursula von der Leyen: Anunţul că Gazprom opreşte unilateral livrările de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj
Sursa foto:© European Union, 2022 Vizualizari:

Ursula von der Leyen: Anunţul că Gazprom opreşte unilateral livrările de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj

Anunţul companiei Gazprom potrivit căruia opreşte în mod unilateral livrările de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca „instrument de şantaj”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CaleaEuropeană.ro.

„Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil şi arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaze”, a spus şefa Executivului european, notează sursa citată.

Mai mult, aceasta a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită pentru acest scenariu, fiind „în strânsă legătură” cu toate statele membre.

„Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative şi cele mai bune niveluri de depozitare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu”, a adăugat Ursula von der Leyen. 

Potrivit acesteia, în acest moment are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor.

„Suntem în curs de elaborare a răspunsului nostru coordonat la nivelul UE”, a spus ea. 

Preşedinta Comisiei Europene a transmis că UE va continua să lucreze cu partenerii internaţionali pentru a asigura fluxuri alternative şi va colabora cu liderii europeni şi mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

„Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi pe deplin cu statele membre afectate în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru”, a conchis Ursula von der Leyen. 

Grupul rus Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunţat marţi seară guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului, scrie AFP.

De asemenea, livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, marţi, iar autorităţile au înfiinţat o celulă de criză. 

Similare
RECOMANDĂRI