Cazul Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parţial
Vizualizari:

Cazul Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parţial

Guvernul a solicitat CEDO să-şi revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial  Gemenii după ce le-a restituit păgubaşilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral şi cheltuielile de judecată. Autorităţile de la Chişinău s-au abţinut să execute decizia instanţei europene în partea ce ţine de restituirea a peste 40 la sută din imobilul în care este amplasat centrul comercial sau să le achite proprietarilor echivalentul de 2,1 milioane de euro.

În cererea semnată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, în adresa instanţei europene, se invocă că păgubiţilor le-au fost acordate prea multe spaţii în Complexul Gemenii, că numărul de acţiuni a fost calculat greşit şi că aceştea nu au avut în proprietate imobilele concrete care trebuie să le fie retrocedate, scrie anticorupţie.md.

De precizat că agentul guvernamental  a depus la 18 martie 2020 în Curtea Supremă de Justiţie, peste o lună de la pronunţarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din anul 2005, prin care cinci acţionari au fost lipsiţi de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amânarea examinării revizuirii.

Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amânarea examinării revizuirii, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că a solicitat pe 11 mai 2020 CEDO rectificarea şi revizuirea hotărârii din 18 februarie 2020. El a invocat că CEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamanţilor.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Mihail Lupu, avocatul celor despăgubiţi de CEDO în dosarul Gemenii, a declarat că Guvernul încearcă să tergiverseze executarea deciziei prin deferite manevre. Apărătorul mai susţine că după expirarea termenului de 3 luni oferit de Curtea Europeană pentru executare, Guvernul va trebui să plătească penalităţi de 200 de euro pe zi din buzunarul contribuabililor.

„Agentul guvernamental a solicitat Curţii Europene suspendarea executării hotărârii, iar această solicitare a fost lăsată fără examinare. Este adevărat că CEDO a solicitat opinia clienţilor mei pe marginea cererii de revizuire a hotărârii. Aceasta este o procedură standard şi nu vorbeşte nicidecum despre aparenţa de temeinicie a cererii agentului guvernamental. Termenul de retrocedarea a imobilelor către clienţii mei a expirat pe 18 mai 2020. Sper că CSJ nu se va lăsa manipulată. În caz contrar, ea şi nu agentul guvernamental va fi blamată public pentru neexecutarea hotărârii CEDO şi plata dobânzilor pentru întârziere”, a spus Mihail Lupu.

Amintim că în februarie 2020, Guvernul de la Chişinău a fost obligat de instanţa europeană să întoarcă reclamanţilor părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 şi terenul aferent, care constituiau 36,55% din acţiunile SA Gemenii şi să le achite despăgubiri de 1.500.000 de euro, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Potrivit deciziei CEDO, dacă statul nu le poate returna partea din imobil, urmează să achite contravaloarea de 2.120.000 de euro.

Similare
RECOMANDĂRI