CSM. Salarizarea judecătorilor ar putea fi reglementată, din nou
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSM. Salarizarea judecătorilor ar putea fi reglementată, din nou

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a discutat în cadrul şedinţei de astăzi posibilitatea revenirii la Legea specială cu privire la salarizarea judecătorilor, abrogată în 2018 odată cu trecerea la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Propunerea a fost făcută în contextul avizării proiectului Strategiei de dezvoltare a sectorului justiţiei pentru anii 2019 – 2022 şi urmează a fi propusă Ministerului Justiţiei.

CSM a dat şi anterior aviz negativ proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în partea care vizează sistemul judecătoresc.

Membrii Consiliului au declarat că optează pentru menţinerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor, menţionând că nu poate fi aprobată o lege în detrimentul sistemului existent, deoarece aceasta prevede o diminuarea salariilor judecătorilor şi a personalului tehnic.

Judecătorii s-au opus micşorării salariilor, în condiţiile în care sistemul se confruntă cu criză de personal, în special a personalului tehnic, grefierilor şi asistenţilor judiciar.

Tot astăzi CSM a solicitat demisia judecătorului Corneliu Gurin de la Curtea Constituţională. Iar conducerea Judecătoriei Chişinău a fost înlăturată temporară. 

La şedinţa Conisliului Superior al Magistraturii a fost prezentă şi premierul Maia Sandu care a acordat un termen de două săptămâni CSM pentru a revizui şi a lua decizii cu privire la încălcarea obligaţiunilor mai multor judecători.

Similare
RECOMANDĂRI