Experţi, despre reforma justiţiei: O provocare destul de mare este cu cine îi înlocuim pe cei corupţi. Sunt puţine resurse umane doritoare de a veni şi interveni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi, despre reforma justiţiei: O provocare destul de mare este cu cine îi înlocuim pe cei corupţi. Sunt puţine resurse umane doritoare de a veni şi interveni

„Există prea puţină forţă de muncă pregătită, doritoare de a-i înlocui pe cei corupţi din sistemul justiţiei”, susţine directoarea ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, în timpul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, declarând că acest aspect este o provocare pentru Republica Moldova, în contextul reformei justiţiei.

„Avem un sistem destul de afectat de corupţie şi vorbim de majoritatea instituţiilor implicate în sistemul de justiţie. Există o opunere din partea celor care au fost anterior angajaţi în cadrul acestor instituţii. Ei nu vor ceda atât de uşor. O altă provocare destul de mare este cu cine îi înlocuim pe cei corupţi pentru că există prea puţine resurse umane pregătite sau doritoare de a veni şi interveni în sensul bun al cuvântului, de a-şi aduce aportul în reforma justiţiei veritabile în R. Moldova. Dacă vom găsi suficientă voinţă politică, dacă vom organiza procesul ăntr-un mod transparent, daca vom ţine cont de toate acele recomandări pe care le-au făcut partenerii externi, luând în considerare acele elemente interne modului în care justiţia în R. Moldova se dezvoltă, atunci cred că avem destul de multe şanse să avansăm. Ceea ce trebuie să inţelegem e că această reformă a justiţiei nu se va produce într-o perioadă foarte scurtaăde timp. E nevoie de foarte multe eforturi, resurse umane şi capacitatea intelectuală pentru a ajunge la rezultatele pe care ni le dorim. Avem şanse dacă acţionăm în conformitate cu ceea ce ne-am propus şi dacă avem o strategie clară, dacă avem documente clare, dacă parcurgem acele planuri de acţiuni care au fost elaborate şi avizate de către experţi independenţi care nu au fost parte a sistemului şi care au avut o experineţă în afara acestui sistem de justiţie pentru a veni cu recomandări utile şi eficiente”, a spus directoarea ESGA Bucureşti, Angela Grămadă, în timpul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„O reformă nu se face doar cu un singur om. O reformă înseamnă că după încheierea mandatului a liderului acestei instituţii sau conducătorul, sistemul să funcţioneze în continuare. Acesta e unul dintre elementele care e adesea cel mai ignorat de către toţi cei care doresc să preia experienţa României. Cred că avem ce prelua în R. Moldova şi în statele vecine precum e Ucraina, dar cu o singură condiţie: aceste experienţe, reforme, acte normative, să fie adaptate la conditţile din fiecare ţară care doreşte să preia această experienţă. Înainte de începerea războiului, în Ucraina, sistemul politic şi de justiţie era destul de afectat de corupţie. În R. Moldova, chiar dacă e o ţară destul de mică, avem câteva dosare pe care nu le putem duce la bun sfârşit pentru că sistemul se opune, pentru că nu există o integritate ridicată în rândul celor care sunt responsabili şi pentru că, poate actuala guvernare, încă, nu neapărat că a făcut curaţenie, dar probabil nu a inţeles cine se opune acestor reforme şi acestor politici.

Eu cred că sistemul se va auto-curăţa parţial. Deja există semne că unii dintre cei care sunt angajaţi în acest sistem al justiţiei, nu neapărat magistraţi, dar cei care au stat în plan second, se retrag încet încet. Acest lucru înseamnă că actuala guvernare chiar are obiective bine stabilite şi va încerca să obţină rezultate care să aducă o schimbare constructivă şi productivă în cadrul acestor instituţii. Vor exista şi personaje care nu se vor lăsa plecaţi cu una cu două şi vor încerca să se impună în spaţiul justiţiei şi chiar şi în spaţiul public pentru că ei sunt destul de vizibili, în ceea ce priveşte comunicarea şi atunci cred că vor exista mai multe planuri de acţiune în care oameni vor pleca de bunăvoie, unii oameni nu vor pleca şi vor încerca să rămână în sistem şi vor exista si locuri vacante în urma acestor demisii pentru că există prea puţina forţă de muncă pregătită, doritoare de a suplini aceste locuri în R. Moldova şi acest lucru trebuie să îl acceptăm şi să îl tratăm cu responsabilitate în primul rând faţă de viitorul acestei ţări”, a mai adăugat Angela Grămadă.

Reforma justiţiei presupune şi eliminarea din sistem a persoanelor corupte şi înlocuirea acestora cu „nişte oameni competenţi şi integri”, susţine deputatul PAS, Vasile Grădinaru, care consideră că tocmai în acest context a fost iniţiat proiectul de pre-vetting: „Inclusiv şedinţa Consiliului Suprem de Securitate de ieri a avut loc tocmai din motive că avem reţineri, arestări, dar nu avem condamnări. Procuratura sau organele de anchetă vor fi considerate că şi-au făcut treaba, când vor avea condamnări, pentru că atunci s-a instrumentat cazul calitativ, s-au acumulat probe corespunzătoare şi omul a fost condamnat, dacă este vinovat. Întotdeauna, apelul meu către organele responsabile a fost: ca să-şi facă treaba, să nu se limiteze doar la o arestare pentru TV. Sunt absolut de acord că trebuie să vedem cu cine aceste reforme şi cine sunt acei oameni care ar putea să facă această schimbare, reformă. De aia am pornit procesul de pre-vetting ca să vedem competenţa şi integritatea judecătorilor. Doar cu nişte oameni corecţi poţi avea rezultate. Cei care de-a lungul timpului au agonist averi care nu le pot justifica, e evident că au venit pe acte de corupţie sau îmbogăţire ilicită. Şi atunci apar foarte multe semne de întrebare. Când ai un sistem corect, este ok. În situaţia în care vor fi excluşi o parte din ei din sistem, apare întrebarea cu cine suplinim. Pentru aceasta este INJ-ul care urmează să ne livreze resurse umane noi, tinere. Pe de altă parte vor fi şi anumite modificări ale legislaţiei prin care vom decriminaliza anumite infracţiuni astfel încât acele infracţiuni mici vor fi oferite altor organe, iar procuratura să se axeze în special pe cazuri mari.”

Expertul IPRE, Mihai Mogâldea, consideră că recuperarea prejudiciului cauzat de fapte de corupţie este importantă în cazul dosarelor de îmbogăţire ilicită.  „Cred că recuperarea activelor este importantă pentru că până la urmă multe din aceste cazuri sunt bani furaţi din bugetul public sau prin anumite scheme frauduloase scoşi din resursele publice ale statului. În ultimele luni am avut o intiţativă legislativă privind confiscarea bunurilor primite ilicit care urmează să faciliteze acest proces prin faptul că aceste bunuri pot fi confiscate în afara unui proces penal, în afara urmării penale şi lucrul acesta va ajuta mult organele de anchetă, procuratura. În cazul în care va funcţiona noul cadrul legislativ, atunci autorităţile naţionale cum ar fi ANI sau alte organe de control vor putea confisca aceste averi obţinute ilegal dincolo de un proces de judecată, de şedinţe şi luni şi ani întregi în care instanţa nu ia o decizie finală pe marginea unui anumit dosar sau altuia. Cred că acest lucru va ajuta mult inclusiv la construirea unei percepţii publice despre eficienţa, bunele intenţii ale celor care se află în sistemul judecătoresc şi în general în rândul instituţiilor care luptă împotriva corupţiei în R. Moldova. Sper ca rezultatele să fie bune şi să aducă înapoi în bugetul de stat fonduri care au fost extrase ilicit de către tot felul de personaje dubioase care au perindat în politica de la Chişinău.”

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI