Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premieră în justiţia din Republica Moldova. O cameră specială pentru recunoaşterea persoanelor suspectate de infracţiuni a fost înfiinţată la Procuratura din Cimişlia.

Premieră în justiţia din Republica Moldova. O cameră specială pentru recunoaşterea persoanelor suspectate de infracţiuni a fost înfiinţată la Procuratura din Cimişlia. Dotarea instituţiei cu un astfel de spaţiul face parte din proiectul "Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova" implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească "INVENTO".

Încăperea are 40 de metri pătraţi şi e dotată cu un perete-oglindă prin care suspecţii aduşi nu-i pot vedea pe martorii din camera alăturată, care la solicitarea poliţiei arată cu degetul spre ei dacă-i recunosc. Astfel e asigurată confidenţialitatea şi securitatea martorilor care identifică infractorii. Sala este izolată fonic şi dotată cu microfoane şi camere video. Aceste condiţii permit fixarea mai rapidă şi exactă a probelor în dosar.

RUSLAN CARAIVAN, procuror-şef, Procuratura din Cimişlia: „Cerinţele Codului de procedură penală au determinat necesitatea creării condiţiilor, şi anume amenajarea unei camere speciale pentru interogare şi pentru recunoaştere”.

Anterior, acţiunile procesuale, inclusiv de recunoaştere, erau făcute într-o cameră care nu era dotată conform standardelor internaţionale.

RUSLAN CARAIVAN, procuror-şef, Procuratura din Cimişlia: „Anterior, în unele cazuri erau utilizate în procedura de recunoaştere geamurile maşinilor care au folii de protecţie. Efectuarea acestor acţiuni procesuale cu anumite imprecizii punea la îndoială calitatea rezultatelor acestor proceduri”.

Amenajarea camerei speciale de audiere este o iniţiativă locală, iar lucrările de renovare au costat 70.000 de lei. Această premieră a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Suedia, prin intermediul proiectului "Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova" implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească "INVENTO".

ANA INDOITU, director executiv, INVENTO: „Acest tip de proiecte demontrează iniţioativa profesioniştilor din sistemulş justiţiei este una valoroasă şi cunoaşte cel mai bine cum stau lucrurile la nivel local şi cum pot di acestea rezolvate. "

În scurt timp, de spaţii amenajate de interogare ar putea beneficia şi procuraturile din Leova, UTA Găgăuzia, Hânceşti şi Basarabeasca.
 
Similare
RECOMANDĂRI