Şapte ani de la crima din Codrii Orheiului. Curtea de Apel: Un singur condamnat, fostul deputat Constantin Ţuţu - nevinovat
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

Şapte ani de la crima din Codrii Orheiului. Curtea de Apel: Un singur condamnat, fostul deputat Constantin Ţuţu - nevinovat

Rămâne precum a stabilit prima instanţă. Un singur inculpat din dosarul morţii lui Alexei Veretca din Codrii Orheiului de acum 7 ani urmează să execute opt ani de puşcărie. Fostul deputat, Constantin Ţuţu, dar şi ceilalţi inculpaţi, printre care şi un poliţist, învinuiţi de huliganism şi neglijenţă în serviciu, au fost declaraţi nevinovaţi. Curtea de Apel Chişinău a pus punct în acest dosar, la 7 ani de la producerea crimei şi după doi ani şi jumătate de examinare, în lipsa succesoarei victimei sau a avocatului care le reprezintă interesele, scrie Ziardul de Gardă.

Ultima şedinţă din dosarul crimei de pe teritoriul restaurantului „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului a avut loc la Curtea de Apel (CA) Chişinău, miercuri, 17 aprilie. După mai multe amânări în şedinţele anterioare, de această dată, completul de judecători format din Silvia Vrabii, Stelian Teleucă şi Mihail Diaconu au audiat o parte dintre martori, au analizat probele, au ascultat părţile, au deliberat şi au pronunţat decizia. Toate s-au produs timp de o oră şi jumătate, informează zdg.md.
 

Rog să fiu achitat. Eu am fost în legitimă apărare”

Dosarul crimei din Codrii Orheiului, din seara zilei de 28 aprilie 2012, a ajuns la CA Chişinău încă în noiembrie 2016. În toată această perioadă, examinarea dosarului a fost de mai multe ori amânată. La ultima şedinţă, însă, părţile au reuşit să treacă prin mai multe faze procesuale şi să finalizeze examinarea cauzei penale după o deliberare care a durat aproximativ un sfert de oră. La ultima şedinţă s-au prezentat toţi inculpaţii, împreună cu avocaţii lor. A lipsit Iurie Matcovschi, bărbatul care era în acea seară împreună cu Alexei Veretca şi care a fost rănit în urma schimbului de focuri, dar şi soţia victimei, şi avocatul ei.

În cadrul şedinţei, toţi inculpaţii au cerut să fie declaraţi nevinovaţi, dând vina pentru cele întâmplate pe victimă, Alexei Veretca. „Rog să fiu achitat. Eu am fost în legitimă apărare”, a menţionat Ion Corcodel, bărbatul din gloanţele căruia a decedat Alexei Veretca.

Am efectuat o singură împuşcătură, pentru a asigura ordinea publică”

Au cerut să fie achitaţi, rând pe rând, fostul deputat Constantin Ţuţu, poliţistul Vasile Cojocaru, dar şi Oleg Pruteanu. Un alt inculpat, Dmitri Colomeiciuc a fost anunţat în căutare, nefiind prezent la şedinţă. Procurorul Cătălin Scutelnic a cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor, după ce, Judecătoria Orhei a decis că Ion Corcodel este singurul vinovat de crima din Codrii Orheiului, aplicându-i o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare. Ion Corcodel şi Oleg Pruteanu au fost aduşi în instanţă sub strajă, ei fiind reţinuţi şi judecaţi penal într-un alt dosar, deschis pentru trafic de droguri.

„Am efectuat o singură împuşcătură pentru a asigura ordinea publică. După ce am văzut că Veretca a împuşcat în direcţia mea, a lui Ţuţu şi a lui Corcodel, în urma căreia ultimul a fost rănit, şi văzând că Veretca încarcă repetat pistolul, am tras din arma pe care o deţineam legal, pentru a asigura ordinea publică şi ca să nu fiu împuşcat de Veretca. Este nejustificat apelul în privinţa mea”, a punctat şi Oleg Pruteanu.

Citeşte continuarea pe zdg.md...
Similare
RECOMANDĂRI