Sistemul judecătoresc din R. Moldova a beneficiat de asistenţă de peste 7,5 milioane de dolari din partea poporului american
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sistemul judecătoresc din R. Moldova a beneficiat de asistenţă de peste 7,5 milioane de dolari din partea poporului american

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă în valoare de  7.5 milioane de dolari, din partea poporului american, pentru implementarea mai multor soluţii IT de ultimă generaţie şi consolidarea capacităţilor instituţionale în sectorul justiţiei. Sprijinul generos a fost oferit prin intermediul Programului Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru Justiţie Transparentă, iar progresele obţinute au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment online, dedicat finalizării activităţii Programului.

La eveniment au participat Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Radu Foltea, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi ai societăţii civile.

Programul USAID pentru Justiţie Transparentă a fost implementat în Moldova în perioada mai 2017 – noiembrie 2020. Obiectivul general al acestuia a constat în sprijinirea Guvernului Republicii Moldova în eforturile de modernizare, transparentizare şi responsabilizare a sistemului judecătoresc, prin oferirea asistenţei tehnice şi metodologice necesare.

Astfel, implementarea noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, dezvoltarea aplicaţiei e-Dosar şi a Modulului de Raportare Statistică Electronică, implementarea Media Server, dotarea tuturor sediilor instanţelor cu echipamente de videoconferinţă, modernizarea Portalului Naţional al Instanţelor de Judecată şi a site-urilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti sunt doar câteva dintre realizările majore obţinute cu susţinerea Programului USAID pentru Justiţie Transparentă.

Totodată, Programul a oferit asistenţă metodologică pentru îmbunătăţirea practicilor de selecţie, numire, promovare şi responsabilizare a judecătorilor, sprijinind şi implementarea Cadrului Internaţional de Excelenţă Judecătorească în toate cele patru instanţe de apel.

 Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander a enumerat beneficiile de care se vor bucura cetăţenii, ca urmare a asistenţei oferite. De asemenea, Domnul Scott Hocklander a menţionat că Statele Unite continuă să fie alături de poporul Republicii Moldova, sprijinind consolidarea statului de drept şi îmbunătăţirea accesului la justiţie pentru toţi cetăţenii.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Radu Foltea a mulţumit Programului pentru sprijinirea unora dintre cele mai ambiţioase şi importante proiecte de modernizare şi eficientizare a sistemului judecătoresc şi a accentuat că această asistenţă va contribui la implementarea într-un ritm mai accelerat a multora dintre obiectivele setate în proiectul noii Strategii pentru asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, aprobată de către Guvernul Republicii Moldova la data de 28 octombrie 2020.
Similare
RECOMANDĂRI