(ZdG) Curtea Supremă de Justiţie a pus punctul final în dosarul fostului ministru Iurie Chirinciuc
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

(ZdG) Curtea Supremă de Justiţie a pus punctul final în dosarul fostului ministru Iurie Chirinciuc

În timp ce fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, este anunţat în căutare, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au emis o decizie prin care schimbă soarta dosarului în care acesta a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu.

La 10 decembrie, în lipsa părţilor, magistraţii CSJ au admis recursurile depuse de Iurie Chirinciuc şi omul de afaceri Nicolae Ciobanu, şi au casat total decizia Curţii de Apel Chişinău din 15 mai, prin care Chirinciuc a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. CSJ a menţinut însă decizia instanţei de fond, care i-a aplicat fostului ministru o pedeapsă mai blândă de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, scrie Ziarul de Gardă.

Contactat de jurnalişti la telefon (nu a răspuns), apoi pe reţelele de socializare, Chirinciuc a menţionat că nu cunoaşte despre această decizie a magistraţilor şi că nu are în prezent un avocat.

„Pentru mine nu este o surpriză, dacă este adevărat. Aştept decizia motivată şi apoi vorbim”, a spus fostul ministru al Transporturilor, care este în prezent căutat de autorităţi.

Deşi a fost condamnat de Curtea de Apel încă în mai 2019, Chirinciuc se află în libertate, iar abia în octombrie a fost anunţat în căutare de către autorităţi.

Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, ar fi creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afiliate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani.

Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, ar fi organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.

 

Similare
RECOMANDĂRI