2.000 de români au votat deja pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

2.000 de români au votat deja pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Aproape 2.000 de cetăţeni români din diaspora au votat deja anticipat, prin corespondenţă, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, deşi încă nu se ştie cine vor fi cei doi candidaţi care ajung în această fază a procesului electoral. 

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, aproape 17.500 au trimis în ţară plicurile cu opţiunile pentru primul tur.  Dintre aceştia, în jur de 2.000 au votat deja anticipat şi pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Votul lor va fi validat doar dacă au optat pentru unul din cei doi candidaţi care vor ajunge în acea etapă. În caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.

În mai puţin de o săptămână încep alegerile prezidenţiale. Vor fi cele mai sumpe alegeri organizate în istoria statului român. Preţul este triplu faţă de cel achitat la europarlamentare şi depăşeşte 150 de milioane de euro.

„Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Constantin Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

La rândul său, directorul general al Direcţiei de logistică electorală din AEP, Daniel Duţă, a menţionat că pentru tipărirea buletinelor de vot s-au folosit 199 de tone de hârtie, care costă 528 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Mai trist e că, nici cu un preţ atât de mare, nu garantează nimeni că scrutinul va fi lipsit de probleme. Şeful Autoritatăţii Electorale Permanente, instituţia care gestionează alegerile, crede că vom avea din nou cozi şi români care nu vor reuşi să voteze.

Trei zile vor putea vota românii din străinătate, iar până joi, cu o zi înainte de startul votului din diaspora, vom afla şi câţi au votat prin corespondenţă.  35.000 de plicuri au fost validate până în prezent. Românii al căror plic nu a ajuns în ţară vor fi anunţaţi, printr-un mail, să se îndrepte spre secţiile de votare.

Primul tur al alegerilor în străinătate are loc în străinătate între 8-10 noimebrie şi cel de-al doilea între 22 şi 24 noiembrie, iar în ţară, primul scrutin are loc în data de 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, la 24 noiembrie.

Similare
RECOMANDĂRI