Andrei Năstase susţine că a fost interceptat chiar şi la începutul mandatului său de ministru al afacerilor interne
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Năstase susţine că a fost interceptat chiar şi la începutul mandatului său de ministru al afacerilor interne

Ministru de Interne Andrei Năstase a declarat joi, în cadrul Clubului de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, că interceptările telefonice abuzive, folosite de procurori ca măsură specială de investigaţie, au început în 2015 şi au durat până în 2019, inclusiv în perioada în care noua guvernare preluase puterea. Numărul celor interceptaţi ilegal, potrivit oficialulu,  este mult mai mare decât ceea ce se cunoaşte public.  

„Interceptările au început cu acele proteste, cu acele rapoarte scrise pe genunchi prin care se constata că există pericol la adresa siguranţei naţionale. Noi am fost interceptaţi până la 14 iunie, deja când eram în funcţie de miniştri, unii erau deputaţi. Procuratura trebuie să acţioneze riguros şi să decidă cu privire la ilegalităţile comise”, a declarat Andrei Năstase, scrie anticorupţie.md.

Ministrul a lăsat să se înţeleagă că numărul celor interceptaţi abuziv în perioada guvernării democrate este mult mai mare, decât ceea ce a fost făcut public. El a precizat că nu poate face publice numele tuturor celor ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate în ultimii ani, întrucât unii figurează în anchete penale, care trebuie să fie duse la bun sfârşit.  Interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor politicieni, jurnalişti ţi lideri de opinie au fost efectuate de Direcţia a cincea din cadrul Ministerului de Interne, care a fost lichidată de Andrei Năstase chiar în primele zile de mandat. El a calificat că această direcţia făcea „poliţie politică”.    

O investigaţie RISE a scos  la iveală numele a 52 de persoane printre care politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti, care au fost interceptate telefonic dar şi filmate, fără să fie  anunţate sau fără să figureze într-o cauză penală aşa cum prevede legea.

Procurorii au iniţiat trei cauze penale legate de interceptarea ilegală în ultimii ani a mai multor lideri de opnie. La fel, Comisia parlamentară pentru securitatea statului a demarat un control pe cazul interceptărilor abuzive ale convorbirilor telefonice. 

Similare
RECOMANDĂRI