Andrei Spînu: În luna mai va trebui să asigurăm un deficit de 30% din totalul energiei electrice necesare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Spînu: În luna mai va trebui să asigurăm un deficit de 30% din totalul energiei electrice necesare

Vicepremierul Andrei Spînu spune că prioritatea guvernării pentru această lună este să identifice de la companii din Ucraina încă 30% din totalul energiei electrice necesare Republicii Moldova. Oficialul spune că decizia de a procura, în continuare, energie electrică de la Cuciurgan la un preţ cu 6 dolari mai mare faţă de luna trecută, este una bună. Potrivit lui Spînu, Republica Moldova oricum achită un preţ mai mic la energia electrică faţă de alte state, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că pe perioada lunii mai, Energocom va încheia contracte de achiziţie a energiei electrice în baza negocierilor directe, procedura de achiziţie iniţiată anterior fiind anulată. Cel mai mare volum de energie electrică va fi procurat şi în luna mai de la Centrala de la Cuciurgan.

„Conform deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale, noi va trebui să asigurăm deficitul de 30%, cu toate că în luna mai Cuciurganul ar putea produce până la 85%, s-ar putea să avem nevoie de mai puţin de 30%. Continuăm discuţiile cu Ucraina, inclusiv, la nivel politic, ca să găsim o alternativă. Să vedem dacă e cazul să mai organizăm licitaţie, ca să vedem dacă avem oferte mai bune”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit autorităţilor, Chişinăul achită Cuciurganului în luna mai un preţ de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare faţă de preţul vechi.

„Acum avem discuţii directe şi cu MGRES, şi cu companii din Ucraina, pentru că nu avem alte soluţii. Asta a fost cea mai bună soluţie identificată şi, apropo, nu este o soluţie rea. Avem în continuare preţuri mici sau comparabile cu ce am avut până acum”, a mai spus Andrei Spînu.

Anterior, premierul Natalia Gavriliţa a dat asigurări că, deşi preţul de achiziţie a energiei electrice este mai mare, tarifele pentru consumatorii casnici pentru luna mai nu vor creşte. La 1 aprilie au intrat deja în vigoare tarifele majorate la energia electrică. Acum consumatorii Premier Energy, adică cei din sudul şi centrul ţării, achită un tarif mai mare cu 66 de bani pentru un kWh, iar consumatorii din nordul ţării achită cu 47 de bani mai mult, faţă de tariful din luna martie.
Similare
RECOMANDĂRI