Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

APCE declară regiunea transnistreană zonă de ocupaţie rusească

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial că regiunea transnistreană a Republicii Moldova se află sub ocupaţie rusească. APCE a votat aseară o rezoluţie prin care a exclus Rusia din Consiliul Europei pentru că a invadat Ucraina. În documentul final a fost introdus şi un amendament care face referire şi la ocuparea regiunii transnistrene de către forţele ruse.

Rezoluţia prin care APCE a recunoscut regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Rusia a fost adoptat cu 216 voturi pentru. Nimeni nu a votat împotriva documentului, iar 3 parlamentari s-au obţinut. Este prima recunoaştere oficială la nivel internaţional a regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat. Până acum, Consiliul Europei a considerat regiunea transnistreană ca "teritoriu aflat sub controlul efectiv al Federaţiei Ruse". Ministrul de externe, Nicu Popescu a declarat că autorităţile de la Chişinău vor continua să caute soluţii de reintegrare a Republicii Moldova.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei această opinie a fost adoptată într-o declaraţie care vizează, în primul rând, situaţia din Ucraina. Republica Moldova va continua să caute soluţii pentru reintegrarea ţării prin dialog, negocieri. Aceasta este singura cale pentru a obţine acest obiectiv al ţării noastre. Continuăm insistenţa noastră privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. "    

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că prin rezoluţia votată aseară, APCE a recunoscut de fapt un adevăr istoric.

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Această rezolşuţie este un lucru pe care de mult trebuia să-l facă R. Moldova pentru a determina foarte precis statutul official al Transnistriei în componenţa statului nostru. Iată că acest licru la făcut APCE în acest fel facilitând enorm pentru R.Moldova calrificarea lucrurilor în privinţa acestei enclave secesioniste din stânga nIstrului. Este absolut clar că după această rezoluţie că războiul de la Nistru din 1992 poate fi catolagat ca război moldo-rus care de fapt aveau la bază aceleaşi cauze care au provocat războiul ruso-ucrainean.”

Cu câteva ore înainte de adoptarea Rezoluţiei de APCE, Rusia a declanşat ea însăşi procedura ieşirii din Consiliul Europei prevenind în acest fel exluderea ei forţată din această organizaţie. Potrivit statutului Consiliului Europei, Rusia rămâne membru până la sfârşitul anului curent. În acest sens APCE cere urgentarea examinării dosarelor iniţiate împotriva Rusiei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.  Consiliul Europei a suspendat deja calitatea de membru al Federaţiei Ruse din Comitetul de Miniştri şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Similare
RECOMANDĂRI