Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a aprobat un proiect de lege privind deoffshorizarea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a aprobat un proiect de lege privind deoffshorizarea

Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a aprobat miercuri, pentru prima lectură, un proiect de lege privind deoffshorizarea Republicii Moldova.

 amendamentele prevăd restricţii de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziţii publice şi concesiuni de lucrări şi servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecţi din jurisdicţii care nu respectă standardele internaţionale de transparenţă, persoanele juridice în componenţa cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reşedinţă în astfel de jurisdicţii.

"Legea deoffshorizării urmăreşte să ajusteze cadrul legislativ naţional în vederea asigurării implementării eficiente şi comprehensive a angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul prevenirii spălării banilor şi asigurarea transparenţei fondurilor, inclusiv angajamentele din Acordul de Asociere", se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

Preşedintele Comisiei, Igor Munteanu, a spus că, potrivit unui studiu realizat de centrul analitic Global Financial Integrity, în Republica Moldova fluxul de numerar şi capital ilicit ajunge anual la aproximativ $1,2 mlrd.

Potrivit proiectului de lege, Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicţiilor ce nu implementează standarde internaţionale de transparenţă, precum şi lista acestora.
 
Similare
RECOMANDĂRI