Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consultările propuse de Dodon, boicotate

Invitaţia la consultări, lansată de preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, este boicotată de fracţiunile PAS, PPDA, PDM şi PRO Moldova. Deputaţii celor patru partide susţin, într-un glas, că refuză categoric să participe la aceste consultări pe motiv că Dodon nu e decât un preşedinte pe picior de plecare. Un răspuns mai voalat a avut fracţiunea „Pentru Moldova” care doar a cerut reluarea de urgenţă a activităţii Parlamentului.

La prima sa apariţie publică de după alegerile în care a pierdut fotoliul prezidenţial, Igor Dodon anunţa că iniţiază consultări cu toate fracţiunile parlamentare pentru a evita o criză politică. La o zi distanţă, deputaţii i-au răspuns.

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, PPDA: Igor Nicolaevici, Dvs. chiar nu aveţi ce face acuma? Poate o să vă ocupaţi cu strângerea bagajelor? Aveţi mult de strâns la Condriţa. Cu Igor Dodon noi nu avem ce discuta despre coaliţii, alianţe cu Igor Dodon şi PSRM.

Invitaţia preşedintelui în exerciţiu a fost respinsă şi de deputaţii PAS. În schimb, ei i-au cerut lui Igor Dodon să facă transferul de putere în mod civilizat către preşedintele ales, Maia Sandu.

IGOR GROSU, deputat PAS: Toate aceste încercări seamănă mai mult, domnule Igor Dodon, cu încercarea de a uzurpa puterea. Istoria, dar şi evenimentele recente din zonă, arată ca aceste personaje care se nu pot împăca cu gândul că misiunea lor politică lor a luat sfârşit, ajung în faţa justiţiei.

Şi democraţii au anunţat astăzi că nu vor da ochii cu Igor Dodon la consultările propuse de acesta.

Liderul PDM Pavel Filip a declarat că formaţiunea pe care o conduce pledează pentru discuţii în cadrul unei mese rotunde, într-un format care să capete un statut permanent, la care ar participa toate partidele autentice. În acest moment, dialogul pe filiera bilaterală nu poate fi productiv şi eficient, mai ales în situaţia în care suntem.

Iar cei de la PRO Moldova susţin că Igor Dodon nu are nici legitimitatea, nici dreptul moral de a mai iniţia consultări politice.

ANDRIAN CANDU, preşedinte PRO Moldova: Considerăm că singura care este în drept astăzi, şi poate acest lucru ar fi bine să se întâmple chiar, este preşedintele nou ales, chiar dacă nu a intrat încă în funcţie. Doamna Maia Sandu astăzi ar avea legitimitatea să iniţieze astfel de consultări pentru a determina ce urmează pentru viitor. 01.50

La consultările cu preşedintele în exerciţiu a participat numai fracţiunea parlamentară PSRM. Astăzi, grupul parlamentar „Pentru Moldova”, format din deputaţii Partidului Şor şi neafiliaţii transfugi din PRO Moldova, şi-au anunţat poziţia dar nu precizează dacă acceptă sau nu discuţiile propuse de Igor Dodon. „Pentru Moldova” pledează pentru convocarea imediată a şedinţei Parlamentului.

„Considerăm că actuala componenţă a Parlamentului are două soluţii: să ajungă la un consens în numele ţării, ... sau să fie dizolvat Parlamentul şi să fie fixată data alegerilor parlamentare anticipate. Acest lucru trebuie decis în următoarele două săptămâni”.

Reamintim că ultima şedinţă a legislativul de la Chişinău a avut loc pe 11 septembrie. Potrivit legii, dacă Parlamentul nu se convoacă şi nu adoptă legi în termen de trei luni, atunci acesta poate fi dizolvat de şeful statului. Ulterior se organizează alegeri parlamentare anticipate.
 
Similare
RECOMANDĂRI