Deputatul PAS, Doina Gherman, cere plata egală pentru femei şi bărbaţi pentru muncă egală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputatul PAS, Doina Gherman, cere plata egală pentru femei şi bărbaţi pentru muncă egală

Deputatul PAS, Doina Gherman, a anunţat că va înainta un proiect de lege care să garanteze plata egală pentru femei şi bărbaţi pentru muncă egală.

Potrivit proiectului, se cere introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare şi a obligativităţii faţă de toţi angajatorii de a utiliza un sistem de evaluarea echitabilă a funcţiilor. De asemenea, definirea principiului plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. În legislaţia Republicii Moldova nu este definit explicit principiul plată egală pentru muncă de valoare egală între femei şi bărbaţi.

„Dragi femei, 8 Martie nu e doar despre flori, bomboane şi gingăşie, ci în primul rând e despre drepturi, şanse şi salarii egale. Luptaţi pentru drepturile voastre, fiţi libere, puternice şi independente!

O femeie independentă este femeia care face alegerea. Vreau să fie recunoscută munca voastră, să fiţi preţuite pentru tot ce faceţi nu doar de 8 Martie, să beneficiaţi de aceeaşi remunerare ca şi bărbaţii pentru aceeaşi muncă. Diferenţa de salariu este enormă: salariul mediu anual al femeilor este cu 14 mii de lei mai mic decât cel al bărbaţilor. Diferenţa de pensii este de aproximativ 5 mii de lei.

Pe timp de pandemie, voi sunteţi acelea care trebuie să jonglaţi între şcolile şi grădiniţele care lucrează cu program redus şi lucru, voi aveţi sarcina de a îngriji membrii de familie care se tratează la domiciliu, treburile casnice sunt în continuare tot pe umerii voştri. Şi nu vă plângeţi niciodată. Dar e timpul să vă cereţi drepturile! E un 8 Martie diferit, dar ne vom isprăvi, aşa cum am făcut-o dintotdeauna. Prin solidaritate, încredere şi curaj. Sus inima. Şi fruntea!”, a scris într-o postare deputata PAS.

Similare
RECOMANDĂRI