Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dezbaterile privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie continuă

Dezbateri aprinse între reprezentantii guvernării şi cei ai opoziţiei pe subiectul introducerii sintagmei "integrare europeană" în Constituţia Republicii Moldova. Proiectul, care nu a trecut de votul Parlamentului, ar fi oferit un vector clar de dezvoltare, după modelul european, spun cei de la putere. De cealaltă parte, opoziţia spune că introducerea sintagmei integrare europeană în Legea Supremă ar fi fost un motiv de abuzuri faţă de toţi cei care gândesc sau au o orientare pro-estică.

Prezenţa sintagmei integrare europeană în Constituţie ar fi pus capăt dezbaterilor de ordin geopolitic şi ar fi oferit partenerilor externi o previzibilitate în privinţa Republicii Moldova.

„Ar fi fost o confirmare a faptului că RM şi-a ales vectorul european de dezvoltare, ceea ce nu presupune că este un an, doi,autorităţile de la Chişinău ar trebui să depună solicitare de a deveni membru al UE, sunt două lucruri diferite. Noi vorbim în contextul în care principalul acord care produce efecte juridice este Acordul de Asociere cu UE”, spune purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari. 

Popular-europenii spun că, săptămâna trecută, în Legislativ, a fost ratată o şansă istorică.

„Iniţiativa de modificare a Constituţiei a urmărit propriu-zis reafirmarea cursului de dezvoltare a ţării, în ultimii ani în campanilie electorale am mers pledând pentru integrarea europeană”, menţionează Valeriu Ghileţchi, vicepreşedintele Parlamentului

Socialiştii spun că vectorul geopolitic al ţării poate fi stabilit doar de către popor prin referendum.

„Scopul ascuns a acestei încercări este ca pe toţi cei care consideră invers, au altă poziţie, fie partid, fie cetăţeni, fie grup de cetăţeni se poate de considerat partid neconstituţional, oameni care încalcă constituţia. Şi cu toate consecinţele, pornirea dosarelor, etc”, este de părere, Vladimir Ţurcan, deputat PSRM. 

Liberal-democraţii, care au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului înainte ca proiectul să fie supus votului, spun că integrarea europeană trebuie pusă în aplicare conform prevederilor acordului de asociere.

„Pentru ce trebuie garantat acest curs? Noi avem toate documentele juridice necesare pentru a implementa acest curs, care indiscutabil ar aduce un beneficiu nivelului de trai cetăţeanului”, spune Grigore Cobzac, deputat PLDM.

Proiectul de modificare a Constituţiei prin care se dorea introducerea sintagmei integrare europeană a eşuat în Parlament. Au votat Pentru doar 54 de deputaţi democraţi şi popular-europeani. După eşecul din Legisltiv, preşedintele Parlamentului a anunţat că guvernarea examinează posibilitatea organizării unui referendum, astfel încât poporul să decidă dacă vrea sau nu ca integrarea europeană să se regăsească în Constituţie.
Similare
RECOMANDĂRI