Dionis Cenuşa: Blocul ACUM încearcă să amâne inevitabilul - alegerile anticipate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dionis Cenuşa: Blocul ACUM încearcă să amâne inevitabilul - alegerile anticipate

Blocul ACUM inventează formule de interacţiune cu PSRM, care să fie cât mai distincte de negocieri clasice, pentru a-şi păstra imaginea. Dar schimbarea denumirii unui proces - negocieri, nu îi anulează esenţa de negocieri, scrie politologul Dionis Cenuşa într-o postare pe Facebook, după ce Blocul ACUM a venit cu iniţiativa de forma un grup de lucru cu socialiştii.

Politologul este de părere că Blocul ACUM încearcă să amâne inevitabilul - alegerile anticipate, transferând responsabilitatea pentru acest lucru către Socialişti, iar scopul acestui grup de lucru, spune el, ar fi îmbunătăţirea, de comun acord, a legislaţiei electorale înainte de oricare alegeri noi. 

"1. Blocul încearcă cu tot dinadinsul evitarea discuţiei despre o coaliţie de guvernare cu PSRM, deoarece aceasta sigur ar putea speria pe unii votanţi. Totodată, ACUM vrea să reducă la maxim învinuirile despre faptul că a contribuit la declanşarea alegerilor anticipate, care vor genera rezultate similare.

2. Totuşi, ACUM trebuie să decide ce vrea exact şi să înceteze să dea răspunsuri fără un răspuns clar. Dacă nu vrea alegeri anticipate, atunci o poate face prin negocierea unei majorităţi cu Socialiştii. Or, PSRM a spus clar că nu acceptă altă variantă decât o coaliţie majoritară. Neacceptarea acestei variante înseamnă alegeri anticipate. Negarea acestor două opţiuni nu le anulează raţionalitatea.

4. Dorinţa ACUM este de a forţa PSRM-ul să accepte regulile sale de joc. Problema Blocului este nerealizarea faptului că PSRM-ul are propria agendă şi că acest partid are în spate preşedinţia, 35 de mandate şi peste 400 mii de votanţi.

3. Chiar dacă Blocul nu vrea o coaliţie cu nimeni, aceştia vor să substituie negocieriile despre coaliţie cu Socialiştii cu discuţii în cadrul unui grup de lucru. Evident, acest lucru ar putea normaliza dialogul PSRM-ACUM. Dar funcţionarea grupului de lucru va fi determinată de existenţa perspectivei de crearea a unei coaliţii de guvernare," se arată în postarea lui Cenuşă.

Amintim că în urma discuţiilor din cadrul Consiliului Politic al blocului ACUM, care s-a convocat astăzi, ACUM a hotărât că încă nu face coaliţii. Deputaţii ACUM au propus deputaţilor socialişti să formeze un grup de lucru pentru a analiza iniţiativele legislative propuse de ACUM şi de PSRM.

PSRM reacţionează la decizia Blocului ACUM. "Nu vedem sensul creării grupelor de lucru şi continuarea discuţiilor sterile"

PSRM insistă pe o coaliţie. Igor Dodon: „Niciun fel de Guvern minoritar”
 

Similare
RECOMANDĂRI