Expert: Politica „paşilor mici” nu poate soluţiona în niciun caz conflictul transnistrean
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Politica „paşilor mici” nu poate soluţiona în niciun caz conflictul transnistrean

Directorul Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, este de părere că politica „paşilor mici”, în niciun caz nu poate soluţiona conflictul transnistrean. Ce poate face politica „paşilor mici” este apropierea cetăţenilor, valorilor, poate proiecte de infrastructură. În opinia sa, fără o decizie politică a celor de la Moscova, nu poate fi soluţionat în niciun caz şi în nicio circumstanţă acest conflict.

„Eu personal nu cred că politica „paşilor mici” este o soluţie care de una singură va duce la soluţionarea acestui aşa-numit conflict. După mine, faptul că în regiunea transnistreană este staţionată armata rusă oficială a Federaţiei Ruse, unu la mână. Şi doi, faptul că aşa-numită armată a Transnistriei şi forţele de ordine de acolo participă la exerciţii de instruire împreună cu armata rusă şi primeşte susţinere şi armament, şi tot ce vrei din partea ofiţerilor şi Guvernului Federaţiei Ruse – este foarte clar că Federaţia Rusă susţine, într-un fel chiar necondiţionat, existenţa Transnistriei ca o regiune separatistă în Republica Moldova”, a declarat Sorin Mereacre într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia sa, fără o decizie politică a Moscovei, acest conflict nu poate fi soluţionat. „Mai ales după ce am văzut ce se întâmplă în partea de est a Ucrainei, unde nici măcar nu există oficial armată rusă dislocată. Iar aici o avem prezentă. Deci, dacă ai prezenţa unei forţe străine, mai ales a Rusiei, tu nu ai niciun instrument să poţi cumva soluţiona acest conflict. Pe cale armată este imposibil, vă daţi seama, nu putem să ţinem piept Rusiei. Şi de aceea am zis că este nevoie de o decizie politică a Federaţiei Ruse de a permite reunificarea ţării. Şi restul deja sunt discuţii de gen „plan Kozak-2” sau alte chestiuni”, opinează directorul Fundaţiei Est-Europene.

Potrivit lui, oamenii au crescut cu diferite valori. Este sârşitul anului anul 2019, iar de la conflictul de pe Nistru au trecut aproape 30 de ani. Cei care s-au născut în acea regiune în acea perioadă astăzi au 30 de ani. „Eu am vorbit cu mulţi dintre ei – se consideră cetăţeni ai Transnistriei. Ei privesc Republica Moldova ca pe un stat străin, de frontieră. Trebuie să ţinem cont de acest lucru, noi nu putem neglija acest lucru. Pentru că mie mi se pare o piesă în tot jocul ăsta de şah foarte importantă această identitate transnistreană care s-a creat. Şi ponderea celor care au crescut cu această identitate transnistreană este deja destul de mare în regiune. Plus oamenii care sunt mai în vârstă şi mai au reminiscenţele identităţii sovietice. Deci, din punctul de vedere al populaţiei, este o provocare destul de mare şi o dificultate, pe viitor, de integrare normală între cele două maluri”, a mai spus Sorin Mereacre.
Similare
RECOMANDĂRI