Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă un pas pe calea Uniunii Europene. Iniţiativa lansată de Trio Asociat de a consolida cooperarea cu UE, recunoscută de oficialii europeni

Oficialii europeni au recunoscut iniţiativa lansată de Trio Asociat - Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, de a consolida cooperarea cu Uniunea Europeană. Declaraţia comună a statelor participante, după încheierea Summit-ului Parteneriatului Estic, a fost semnată de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi cei ai instituţiilor europene

U.E. recunoaşte iniţiativa trio-ului de parteneri asociaţi, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, de a consolida cooperarea cu UE şi ia act de coordonarea sporită între aceştia cu privire la chestiuni de interes comun legate de punerea în aplicare a acordurilor de asociere şi a DCFTA, precum şi cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. În acest context, pe baza progreselor înregistrate până în prezent, UE şi toţi partenerii interesaţi vor explora opţiuni pentru o cooperare sectorială consolidată.

Evenimentul a fost urmat de o conferinţă de presă susţinută de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialii europeni au declarat că, din acest moment, ţările din Parteneriatul Estic intră într-o nouă fază, mult mai ambiţioasă. Noua agendă de colaborare se va materializa în investiţii serioase în regiune.

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Ca parte a unei iniţiativei Global Gateway, de 300 de milioane de euro, planul economic şi de investiţii pentru zona Parteneriatul Estic ar putea declanşa investiţii de 17 miliarde de euro pentru partenerii din răsărit. Sunt proiecte foarte interesante în pregătire, de exemplu pentru a face clădirile din Republica Moldova mai eficiente din punct de vedere energetic, să aducem Internet de mare viteză în Georgia sau să construim cablu de fibră optică pe sub Marea Neagră, sunt unele dintre acestea. Aşa că i-am invitat pe partenerii noştri estici să se urce la bord, să lucrăm împreună şi să creăm noi legături în această regiune.”

CHARLES MICHEL, preşedintele Consiliului European: „Valori, reformă, investiţie şi, al patrulea element, este securitatea. Suntem angajaţi pentru prosperitatea acestor ţări şi pentru Securitate, pentru că cele două merg mână în mână. Avem prosperitate când avem şi securitate, iar aceasta ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii. Şi cu această ocazie, am putut să ne reafirmăm sprijinul faţă de Ucraina, de integritatea ei teritorială şi suveranitatea sa.”

Tot ieri, liderii ţărilor din formatul Trio Asociat: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat o declaraţia comună.

În parcursul său european, Republica Moldova se bucură de sprijinul ferm al României. Preşedintele Kalus Iohannis a cerut două lucruri la Summitul Parteneriatului Estic.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: „Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noştri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mişcă partenerii noştri. Este clar că unii se mişcă mai repede, sunt dispuşi să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administraţie acum care este dispusă să facă reformele necesare şi să se mişte mai repede în direcţia Uniunii Europene.”

La cel de-al şaselea Summit al Parteneriatului Estic de ieri, de la Bruxelles, au participat liderii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei. La eveniment au luat parte oficialii europeni, şefii de guvern sau preşedinţii statelor membre UE, precum şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.
Similare
RECOMANDĂRI