Irina Vlah cere demisia procurorului interimar al Găgăuziei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Irina Vlah cere demisia procurorului interimar al Găgăuziei

Irina Vlah îi cere procurorului general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, să-l demită pe procurorul interimar al Găgăuziei, Vasile Stoinov. Declaraţia a fost făcută de başcanul Găgăuziei într-un live pe o reţea socială.

Irina Vlah susţine că Vasile Stoinov ar fi fost numit în funcţie ilegal, pentru că în funcţia de procuror interimar al autonomiei putea fi numită doar o persoană care lucrează în Procuratura Găgăuziei. Vasile Stoinov, în momentul numirii sale în funcţie, nu lucra în cadrul Procuraturii din regiune, precizează başcanul Găgăuziei.

Irina Vlah mai menţionează că Vasile Stoinov deţine funcţia de procuror interimar de mai mult de un an, depăşind astfel termenul maxim. Potrivit ei, în această funcţie el putea să se afle cel puţin şase luni, dar nicidecum mai mult de un an.

Başcanul Găgăuziei a mai subliniat că Stoinov ar fi fost numit în funcţie de reprezentanţii Partidului Democrat, care i-ar fi înaintat „comenzi concrete”. Una dintre acestea fiind deschiderea unui dosar penal pe numele Irinei Vlah pentru a nu-i permite participarea în campania electorală la alegerile başcanului din Găgăuzia şi chiar pentru a fi scoasă din cursa electorală.

Mă adresez către domnul Robu şi insist să fie anulat ordinul de numire a lui Vasile Stoinov în funcţia de procuror interimar al Găgăuziei. El trebuie să fie demis din această funcţie cât mai curând. În locul lui trebuie să fie numit unul dintre adjuncţii Procuraturii UTA Găgăuzia, aşa cum prevede legislaţia”, a declarat Irina Vlah.

Irina Vlah a vorbit şi despre iniţiativa privind modificarea Legii cu privire la Procuratură, care prevede aprobarea candidaturii procurorului general al regiunii de către Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Vlah declară că prin această iniţiativă se vrea ca legislaţia cu privire la Procuratură să fie acordată cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Iniţiativa a fost criticată de mai mulţi foşti demnitari.


Similare
RECOMANDĂRI