Iulian Groza, director executiv IPRE: Astăzi R. Moldova are mai multe oportunităţi decât le-a avut Polonia în momentul în care a început să negocieze aderarea la UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iulian Groza, director executiv IPRE: Astăzi R. Moldova are mai multe oportunităţi decât le-a avut Polonia în momentul în care a început să negocieze aderarea la UE

Republica Moldova are mai multe oportunităţi decât le-a avut Polonia în momentul în care a început să negocieze aderarea la Uniunea Europeană, deoarece sunt derulate deja mai multe procese integraţioniste. De această părere este Iulian Groza, director executiv IPRE. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Chiar dacă nu există o recunoaştere a perspectivei de aderare clare pentru cetăţeni, oricum elementele de integrare există. Dacă ne uităm la procesele integraţioniste care deja derulează, care există astăzi disponibile în Republica Moldova, eu aş zice că astăzi, R. Moldova are mai multe oportunităţi decât le-a avut Polonia în momentul în care a început să negocieze aderarea la Uniunea Europeană. Sunt anumite procese care au deja loc, spre exemplu accesul pe piaţa Uniunii Europene, integrarea economică care se întâmplă şi declaraţia Summitului vorbeşte despre chestiuni mai departe. Există şi alte chestiuni, cum ar fi integrarea spaţiului liber de circulaţie euro. Discutând despre roaming, încă nu e realizat, dar Republica Moldova a reuşit să îndeplinească mai multe criterii pentru ca să permită acest lucru şi s-ar putea ca România să fie prima ţară din UE care să aplice aceeastă decizie. Accesul la zona de plăţi euro, Republica Moldova a îndeplinit mai multe criterii şi deja au început negocierile de aderare la acest spaţiu şi acest lucru va ajuta cetăţenii”, a spus Iulian Groza, în timpul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.

Cât despre beneficiile pe care le va aduce Republicii Moldova aderarea la zona unică de plăţi în euro, ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu a spus: „Vor fi mai puţine plăţi ca comisioane pentru transferurile care se fac dintr-o ţară europeană spre Republica Moldova şi invers, ceea ce e un beneficiu pentru sectorul privat şi cetăţenii individuali. Cetăţenii din statele care sunt în proces de aderare se bucură de mult mai multe oportunităţi şi de lansarea afacerilor, şi de apărarea drepturilor, şi de acces la diferite surse de finanţare. De ce noi suntem atât de feriţi de investiţii străine? Pentru că nu există garanţiile pe care statele în proces de aderare le oferă. Fondurile pentru dezvoltarea regională sunt accesibile pentru ţările în proces de aderare, pe când Republica Moldova nu are acces la asemenea fonduri. Respectiv un cetăţean care calculează dacă să investească în Republica Moldova mai degrabă se duce în Serbia sau Macedonia. Din perspectiva strict economică, lipsa unei perspectivi de aderare la care se opun state precum Germania, Franţa, Italia este o problemă de subdezvoltare. Rezilienţa înseamnă ca cetăţenii să rămână în ţara lor, stimulente puternice pentru dezvoltarea economică pentru companiile din sectorul privat şi eliminarea corupţiei din agenţiile de stat sub această guvernare.”

Igor Munteanu susţine că redresarea, rezilienţa şi reformele sunt obiectivele majore ale Republicii Moldova, în contextul aderării la Uniunea Europeană.„Rezilienţa ar însemna instrumente de a preveni şi contracăra larga reţea de agenţi din Federaţia Rusă care acţionează în Transnistria bucurându-se de beneficiile accesului la piaţa liberă UE. Nu trebuie să ignorăm dimensiunea de securitate, n-ar trebui ca UE să diminueze importanţa acestei perspective de aderare pentru că are conţinut economic, strategic şi toate ingredientele care fac statul să funcţioneze. În continuare suntem supuşi unor grave probleme prin ameninţările instrumentului energetic din partea Federaţiei Ruse. Oare nu este normal ca Republica Moldova să se apropie de pieţele de pe piaţa liberă? Ne lipseşte bunăstarea. Dacă cetăţenii ar avea o bunăstare bună ar putea liber să acopere preţurile la gaze naturale aşa cum o fac cetăţenii din România. Respectiv UE ar trebui să ofere mai multe fonduri şi instrumente pentru dezvoltare strategică pentru R. Moldova şi nu doar să încurajeze reformele în general”, a conchis fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI