Kievul: Instituţiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea lui Nicolae Ceaus
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Kievul: Instituţiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea lui Nicolae Ceaus

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene Aureliu Ciocoi a purtat o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, informează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Miniştrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanţe deocamdată neelucidate.

Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina aşteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităţilor de la Kyiv în conformitate cu prevederile convenţiilor europene şi a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor şi asistenţei reciproce în dosare penale. 

Oficialul a evidenţiat că instituţiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetăţeanului Mykola Ceaus şi pentru a stabili toate circumstanţele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obţinerea informaţiei despre răpire, au intervenit toate instituţiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale.

Ambii oficiali au notat că bunele relaţii de vecinătate între Republica Moldova şi Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituţiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanţelor dispariţiei cetăţeanului ucrainean.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un schimb de opinii privind situaţia din estul Ucrainei, fiind reiterată poziţia Republicii Moldova de susţinere fermă a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internaţional recunoscute.

Similare
RECOMANDĂRI