Klaus Iohannis, despre reacţia UE dacă Rusia invadează Ucraina: Suntem şi rămânem uniţi. Suntem pregătiţi să luăm orice măsură se impune
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis, despre reacţia UE dacă Rusia invadează Ucraina: Suntem şi rămânem uniţi. Suntem pregătiţi să luăm orice măsură se impune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în situaţia în care situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei se schimbă, Uniunea Europeană are un pachet de reacţii stabilite şi că liderii europeni sunt şi rămân uniţi.

„Am venit la Bruxelles, unde am avut o întâlnire în format Consiliu European, dedicată situaţiei de la graniţa Ucrainei cu Rusia – o problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar şi pe ceilalţi, evident. A fost o întâlnire scurtă, fiindcă după aceea am avut Summitul despre care o să vă spun imediat. O întâlnire însă foarte bună şi cea mai importantă concluzie din întâlnire pe Ucraina şi Flancul Estic a fost că trebuie să rămânem uniţi. Trebuie să rămânem uniţi şi în eforturile diplomatice, şi în eforturile economice, şi evident că suntem între timp pregătiţi să luăm orice măsură se impune, împreună, atunci când situaţia în teren se schimbă. Repet, suntem uniţi, rămânem uniţi, ştim ce avem de făcut şi, orice se va întâmpla, vom reacţiona adecvat împreună. Este cel mai important mesaj şi cel mai puternic mesaj!”, a spus Iohannis, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute la Bruxelles, cu ocazia participării la reuniunea informală a Consiliului European şi la summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană, potrivit caleaeuropeana.ro

El a mai precizat că România este pregătită pentru un eventual flux de migranţi din Ucraina, având în vedere graniţa comună cu această ţară.

“Dacă situaţia se schimbă, cum am spus şi înainte, reacţiile pe care le vom avea vor fi reacţii comune, deci nu va reacţiona fiecare ţară separat, ci Uniunea Europeană are pachete de reacţii pregătite şi acestea vor fi puse în practică. Dar, sigur, fiecare are şi probleme foarte concrete. De exemplu, noi avem peste 600 de kilometri de graniţă cu Ucraina şi este posibil să apară un flux de migranţi. Şi, da, suntem pregătiţi pentru această situaţie. În chestiuni de impact economic, suntem pregătiţi. Avem şi noi măsuri specifice pregătite, dar trebuie să ştim foarte clar. Noi ne dorim o soluţie diplomatică. Nu-şi doreşte nimeni o soluţie de tip sancţiuni, ci ne dorim ca această situaţie de pe Flancul Estic să fie detensionată prin dezescaladare şi prin calmarea tensiunilor”, a completat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat joi, în cadrul reuniunii informale a Consiliului European consacrate situaţiei de securitate dintre Rusia şi Ucraina, sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. El a subliniat că “riscurile la adresa securităţii europene sunt în continuare critice”.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au participat joi, la Bruxelles, la o reuniune informală a Consiliului European privind situaţia de securitate dintre Ucraina şi Rusia pe fondul comasării fără precedente a peste 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina şi în Belarus.

Reuniunea a avut loc în ajunul summitului Uniunea Europeană – Uniunea Africană.

Săptămâna trecută, într-o videoconferinţă cu preşedintele SUA Joe Biden şi liderii Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Canadei, instituţiilor UE şi NATO, Klaus Iohannis a subliniat importanţa pregătirii şi coordonării între partenerii transatlantici pentru un “pachet robust de sancţiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei” în cazul în care măsurile de dezescaladare nu dau rezultate, în timp ce şeful statului s-a pronunţat pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Moscova.

Criza de securitate din Europa de Est a fost abordată miercuri la nivelul UE şi în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European la care au participat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

Ursula von der Leyen a informat Parlamentul European că braţul diplomatic al UE – Serviciul European de Acţiune Externă – Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu statele membre şi cu partenerii transatlantici pentru a pregăti un pachet robust şi cuprinzător de potenţiale sancţiuni. 

“În cazul unei agresiuni din partea Rusiei, reacţia Uniunii va fi rapidă şi robustă, nu vorbim doar despre îngheţarea activelor şi interzicerea călătoriilor persoanelor din Rusia, interesul strategic al Rusiei este să îşi diversifice economia şi să elimine deficienţele actuale, iar pentru asta are nevoie de tehnologii pentru care noi avem poziţie de lider global (componente high-tech) de care Rusia depinde în totalitate de noi, aşadar sancţiunile noastre pot să fie foarte dure şi Kremlinul ştie acest lucru”, a mai subliniat von der Leyen. 

De asemenea, ea a transmis că Uniunea Europeană şi-a învăţat deja o lecţie din actuala criză provocată de Federaţia Rusă şi a reiterat importanţa ca statele membre să nu mai depindă pe viitor de gazul rusesc. 

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru poporul ucrainean, cât şi importanţa diplomaţiei în acest conflict. 

Ucraina se confruntă cu o ameninţare militară fără precedent din partea Rusiei, dar aceasta nu este doar o ameninţare la adresa siguranţei poporului său, este şi o ameninţare la adresa dezvoltării democratice şi economice prospere a ţării, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii Europei în ansamblu, au transmis şi liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul European, printr-o declaraţie comună, înainte ca legislativul european să dea undă verde unui împrumut de 1,2 miliarde de euro, acordat Ucrainei ca parte a asistenţei macro-financiare oferite acestei ţări pentru reforme.

Similare
RECOMANDĂRI