Maia Sandu: Starea de urgenţă are menirea de a amâna data alegerilor anticipate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Starea de urgenţă are menirea de a amâna data alegerilor anticipate

Preşedintele Maia Sandu califică drept disperată şi goală decizia Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă. Potrivit şefului statului, Guvernul ar fi venit total nepregătit în Parlament, fără a explica modalităţile de compensare a pierderilor cetăţenilor afectaţi de starea de urgenţă. Maia Sandu spune că decizia este una politică şi are menirea de a amâna data alegerilor anticipate, notează IPN.

Întrucât Guvernul în exerciţiu nu are atribuţia de a cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă, proiectul a fost semnat de 3 deputaţi socialişti. Potrivit preşedintelui Maia Sandu, documentul este unul ambiguu şi induce o incertitudinea totală în privinţa acţiunilor Guvernului pe perioada stării de urgenţă.  

„Este o decizie foarte goală, nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce înseamnă starea de urgenţă, cum vor fi compensate pierderile celor care vor fi afectaţi de această stare de urgenţă. Este o încercare de a mai amâna dizolvarea acestui Parlament, o încercare de a prelungi viaţa acestui Parlament şi în aceste luni să-şi mai dea legi care-i avantajează şi care dăunează ţării”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Maia Sandu spune că decizia de a institui stare de urgenţă ar fi fost luată de majoritatea parlamentară pentru a amâna data alegerilor anticipate, întrucât potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă Parlamentul nu poate fi dizolvat.

„Este o acţiune disperată pentru că doar nişte oameni speriaţi şi disperaţi pot să vină cu o asemenea decizie, care nu sunt nici justificate, nici explicate, poate doar să amâne rezolvarea problemei, pentru noi este importantă decizia Curţii Constituţionale”, a spus Maia Sandu.

După ce unii constituţionalişti au menţionat în spaţiul public că decizia privind instituirea stării de urgenţă poate fi contestată la Curtea Constituţională, şeful statului a menţionat că-şi rezervă acest drept în următoarele săptămâni, dacă situaţia pandemică se va agrava.

„O decizia pe care PSRM a impus-o Guvernului. Vreau să cred că Guvernul, chiar dacă a venit nepregătit la Parlament, va veni cu nişte măsuri concrete. Dacă voi vedea exact aceeaşi atitudine ca şi până acum, atunci va fi clar că a fost doar un spectacol şi îmi rezerv dreptul să acţionez în acest mod” a spus Maia Sandu.

Starea de urgenţă a fost instituită la nivel naţional până la data de 30 mai. Documentul a fost aprobat cu voturile socialiştilor şi ale deputaţilor platformei Pentru Moldova, care include şi deputaţii Partidului Şor.
Similare
RECOMANDĂRI