Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O delegaţie de europarlamentari a promis azi la Chişinău că Uniunea Europeană va oferi tot mai mult sprijin R. Moldova

Uniunea Europeană va oferi tot mai mult sprijin Republicii Moldova, atât pentru gestionarea crizei refugiaţilor, cât şi pentru a avansa în procesul de integrare europeană. Anunţul a fost transmis de o delegaţie formată din 7 europarlamentari care au avut azi întrevederi la Chişinău cu reprezentanţi ai guvernării Republicii Moldova.

Membrii delegaţiei Parlamentului European au mers astăzi în vizită la vama Palanca şi au apreciat modul în care e gestionată criza umanitară în beneficiul întregului continent european.

NATHALIE LOISEAU preşedintele Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare: „Voi primiţi atât de mulţi refugiaţi ucraineni şi de aceea trebuie să vă sprijinim pentru ceea ce faceţi, deoarece este un gest fără precedent şi extrem de generos. Trebuie să ne asumăm şi noi greutatea căzută de pe umerii voştri. De asemenea, suntem gata să vă ajutăm în monitorizarea frontierelor prin intermediul Agenţiei Frontex. Poliţiştii de frontieră sunt deja în teren, precum şi misiunea UE de gestionare a frontierelor EUBAM.”

Oficialii europeni şi-au reconfirmat susţinerea deplină pentru suveranitatea şi democraţia Republicii Moldova, şi au condamnat ferm acţiunile militare agresive ale Rusiei în Ucraina.

URMAS PAET vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe: „Este absolut necesar şi normal ca în secolul 21 toate ţările europene să poată decide liber ce viitor îşi doresc pentru poporul lor. Este inacceptabil ca Rusia să creadă că poate decide care va fi sau crede că va fi, viitorul unor ţări precum Moldova, Ucraina sau orice altă naţiune. Nu! Toate sunt ţări şi societăţi libere care nu ar trebui să se teamă de vecinul său.”

NATHALIE LOISEAU preşedintele Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare: „Au crezut că Occidentul nu va fi unit şi s-au înşelat. Puteţi vedea aici, în Republica Moldova, cât de unită este Uniunea Europeană, aliaţii din vest şi aşa vom rămâne în viitor. Nu sunt împotriva poporului rus, dar vrem ca regimul rus să-şi schimbe deciziile, comportamentul, nu numai în Ucraina, ci şi în alte părţi. Ingerinţa pe care încearcă să o impună ţărilor libere şi suverane ţine de trecut.”

Delegaţia a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu, prim-ministrul, Natalia Gavriliţa, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, dar şi cu deputaţi din Parlamentul de la Chişinău. Discuţiile s-au axat pe ajutorul pe care îl poate oferi UE Republicii Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: „Sprijinul pe care l-au dat oamenii şi autorităţile pentru cetăţenii din Ucraina care au nevoie de ajutor este important pentru toată Uniunea Europeană. Republica Moldova a câştigat prin acest sprijin, prin aceste acţiuni de solidaritate în spirit european a câştigat foarte mult respect din partea partenerilor europeni. Am venit să spunem mulţumim, am venit să ne exprimăm solidaritatea şi am venit să vedem cum putem ajuta în continuare. Şi am venit să spunem că există o perspectivă europeană pentru Republica Moldova.”

URMAS PAET vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe: „Procesul (n.r. de integrare) în UE a început în baza acestei cereri. Aceasta este decizia celor 27 de state europene, dar în mod clar, Parlamentul European are poziţia de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat pentru că doar aşa vor putea fi lansate negocierile reale despre viitoarea posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Amintim că, acum o săptămână, Parlamentul European a votat pentru oferirea Republicii Moldova unui ajutor macrofinanciar de 150 de milioane de euro.
Similare
RECOMANDĂRI