Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Observatorii Promo-LEX au semnalat mai multe încălcări ale legislaţiei în timpul alegerilor locale noi care s-au desfăşurat ieri în mai multe localităţi

Observatorii Promo-LEX au semnalat mai multe încălcări ale legislaţiei în timpul alegerilor locale noi care s-au desfăşurat ieri în mai multe localităţi ale Republicii Moldova. Între principalele nereguli au fost enumerate fotografierea buletinelor de vot şi prezenţa persoanelor neautorizate în incinta secţiilor de votare. Observatorii au raportat şi un caz de intimdare verbală a unui observator Promo-LEX din partea unui deputat.

Directorul de Programe Promo-LEX, Nicolae Panfil spune că unul dintre observatorii asociaţiei ar fi fost intimidat la secţie de vot din localitatea Călineşti raionul Făleşti. Este vorba despre deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maria Gonţa.

NICOLAE PANFIL director de Programe Promo-LEX: „Doamna deputat Maria Gonţa s-a aflat în localitate în ziua respectivă, împreună cu alţi reprezentnaţi PAS. A avut o comunicare agresivă, verbală cu observatorul nostru, imputâdându-i faptul că această nu-şi face treaba.. Tot nu la foarte mult timp după acea situaţie a avut şi acel apel telefonic , de pe un număr necunoscut a fost telefonat observatorul şi i s-a spus, noi ştim unde tu lucrezi şi fii atentă ce observi, constatezi pentru că ar putea urma anumite consecinţe”.

Reprezentanţii Promo-LEX susţin că se vor adresa oamenilor legi pentru a ancheta aceste cazuri. De cealaltă parte, Maria Gonţa respinge acuzaţiile şi spune că este vorba despre o neînţelegere.

MARIA GONŢA deputat PAS: „Eu nu am intimidat pe nimeni, eu doar am asistat la scena dată când doamna de la Promo-LEX a încălcat grav legea, aducand organizat cetăţeni la votare, soţul ei servea cu alcool cetăţenii care deja ieşeau de la secţia de vot şi undeva din colegii mei care erau acolo au intevenit. Eu eram departede situaţie, eu bine imi cunosc atribuţiile. Eu nu am intervenit, doamna nu mă cunoaşte, m-a confundat”.

În total, la alegerile locale de ieri, au fost semnalate 18  incidente. Scrutinul a fost monitorizat de către 28 de observatori ai Promo-LEX în 14 unităţi teritorial- administrative. Alte 4 echipe de observatori au urmărit desfăşurarea alegerilor în Bălţi.
 
Similare
RECOMANDĂRI