Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Partidele care vor avea 40% candidaţi femei în circumscripţii, vor primi mai mulţi bani

Promovarea femeilor la alegeri va fi răsplătită cu mai mulţi bani din bugetul de stat. Un proiect al majorităţii parlamentare prevede un supliment la finanţarea din bugetul pentru partidele care respectă egalitatea de gen când e vorba de candidaţii pe care îi propun. Deşi autorii spun că proiectul corespunde tuturor normelor internaţionale, femeile din Parlament îl califică drept discriminatoriu.

Potrivit proiectului democraţilor, distribuirea banilor de la buget pentru partidele politice se va face 40% în funcţie de performanţele obţinute la parlamentare, alte 40% în funcţie de performanţele obţinute la locale, de 10% vor beneficia partidele care respectă cota de cel puţin 40% femei înaintate pe circumscripţii, de 5% vor beneficia partidele care vor avea femei deputat alese în Parlament pe circumscripţii şi alte 5 % vor ajunge la formaţiunile reprezentate de tineri în parlament sau administraţii publice locale. Femeile deputate din Legislativ califică proiectul drept discriminatoriu pentru doamne.
 
De cealaltă parte, autorii proiectului spun că documentul oferă condiţii favorabile femeilor pentru a accede în funcţii publice, inclusiv cele alese  şi de a le încuraja să se implice mai activ în politică.
 
În prezent în Parlamentul de la Chişinău sunt 22 de femei. Astfel se constată o reprezentare a doamnelor în proporţie de doar puţin peste 20% în Legislativ. Asta se întâmplă în condiţiile în care mai mult de jumătate din societate este reprezentată de femei.
Similare
RECOMANDĂRI