Pavel Filip,  către Secretarul General ONU: Apreciem că Organizaţia şi-a concentrat atenţia asupra retragerii trupelor ruse din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Filip, către Secretarul General ONU: Apreciem că Organizaţia şi-a concentrat atenţia asupra retragerii trupelor ruse din Republica Moldova

Premierul Pavel Filip şi Secretarul General ONU António Guterres au discutat astăzi despre reformarea arhitecturii ONU de menţinere a păcii, cu accent pe prevenirea conflictelor.

Premierul a apreciat faptul că în ianuarie 2018 aceste conflicte, inclusiv conflictul transnistrean, au fost incluse în lista de priorităţi ONU.

În iunie curent, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care a calificat ca fiind contrare dreptului internaţional şi neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova, atât prezenţa militară străină, cât şi impunerea de condiţii politice pentru retragerea completă a trupelor ruse. Săptămâna trecută a fost înscris un punct nou în agenda actualei sesiuni privind „Retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pavel Filip a menţionat că retragerea forţelor militare din regiunea de est a ţării va favoriza soluţionarea problemei transnistrene: „Vom aprecia sprijinul Dvs. în fixarea atenţiei ONU pe conflictul transnistrean şi pe chestiunea retragerii trupelor străine pentru prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii”.

Secretarul General a spus că ONU înţelege preocuparea Republicii Moldova pentru reglementarea conflictului transnistrean şi retragerea trupelor străine de pe teritoriul ţării şi va susţine eforturile care se fac în această direcţie. Totodată, António Guterres a apreciat pozitiv parteneriatul dintre ONU şi Republica Moldova şi a exprimat mulţumiri pentru susţinerea reformelor iniţiate în cadrul Organizaţiei.

La finalul întrevederii, Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General ONU să viziteze ţara noastră, în contextul unei vizite în regiune.

Similare
RECOMANDĂRI