Pentru înregistrarea unui partid politic nu va mai fi necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri
Vizualizari:

Pentru înregistrarea unui partid politic nu va mai fi necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri

Curtea Constituţională declară neconstituţională sintagma: „al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii” din Legea privind partidele politice. Acest lucru înseamnă că, la înregistrarea unui partid politic, nu va mai fi necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 25 februarie, transmite IPN.

Din aceeaşi lege, a fost declarat neconstituţional textul care spune că „la momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate”.

Potrivit hotărârii, condiţia criteriului numeric şi al reprezentativităţii teritoriale instituie un obstacol greu de depăşit la înregistrarea unui partid politic. Acest fapt implică, în mod evident, un prag ridicat care limitează în mod excesiv beneficiul libertăţii de asociere în partide politice.

Totodată, judecătorii observă că, în vederea asigurării reprezentativităţii partidelor, evitării fragmentării excesive a spectrului politic, promovării stabilităţii sistemului politic şi protecţiei încrederii publice în partide, pot fi stabilite anumite condiţii pentru participarea acestora la alegeri.

În cazul în care Parlamentul nu va revizui Legea privind partidele politice în conformitate cu raţionamentele expuse în prezenta hotărâre, până la data de 31 iulie, Agenţia Servicii Publice, va asigura înregistrarea partidelor politice cu respectarea condiţiilor stabilite de lege, cu excepţia prevederilor declarate neconstituţionale.

Curtea Constituţională a adoptat respectiva hotărâre după ce a examinat o sesizare a unui grup care a depus mai multe cereri pentru înregistrarea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură şi Animale”. Ultima cerere depusă a fost respinsă deoarece nu se îndeplinise cerinţa criteriului numeric şi al reprezentării teritoriale pentru înregistrarea partidelor politice.

Similare
RECOMANDĂRI