Politolog: Blocul ACUM trebuie să se decidă dacă vor să guverneze cu socialiştii în definitiv sau nu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Blocul ACUM trebuie să se decidă dacă vor să guverneze cu socialiştii în definitiv sau nu

„Totul ori nimic” nu este tocmai cel mai potrivit principiu pentru un partid şi un sistem sortit la guvernări în coaliţie pentru următorii cel puţin 8 ani. De această părere este politologul Dionis Cenuşă, referindu-se la refuzul lui Andrei Năstase de a crea o coaliţie cu socialiştii în Consiliul Municipal Chişinău, dar şi refuzul funcţiilor pe care Ion Ceban, câştigătorul alegerilor locale, le-a cedat celor din blocul ACUM.

Liderii ACUM vor să guverneze doar dacă obţin tot ceea ce vor, spune Cenuşă, care explică de ce acest lucru nu este tocmai potrivit. 

Expertul spune că în rezultatul refuzului ofertei socialiştilor  (2 funcţii de viceprimar şi 2 pretori), cei care au votat pentru blocul ACUM nu vor avea nici viceprimări şi nici pretori care să-i reprezinte în organele executive la nivel de municipiu. „Această decizie se contrazice cu mesajul ACUM cu care cetăţenii au fost chemaţi să vină la urnele de vot şi să voteze pentru ei. Pentru ce să fie votaţi, dacă nu vor să-ţi reprezinte plenar interesele, nu doar în Consiliul Municipal”.

„Este totalmente absurd să negi coaliţiile la nivel local cu acel partid cu care guvernezi ţara. ACUM crede altfel şi este sigur că asta le va aduce valoare politică. Se pare că Guvernul Maiei Sandu uita că depinde de socialişti şi că democraţii şi alţii vor fi bucuroşi să lovească în ACUM, dacă va fi necesar şi oportun. Incorenţa argumentelor celor de la ACUM ar putea avea costuri pentru formaţiune, care trebuie să se decidă dacă vor să guverneze cu socialiştii în definitiv sau nu.

Guvernarea “semi-împreună” cu PSRM transformă ACUM, pe termen scurt şi mediu, într-o ţintă uşoară pentru critică, inclusiv din partea forţelor unioniste, dar şi alţii”, spune Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook.

 

Similare
RECOMANDĂRI