Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele în exerciţiu al OSCE: Unica soluţie de reglementare a conflictului transnistrean este calea politică şi paşnică

Unica soluţie de reglementare a conflictului transnistrean este calea politică şi paşnică. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele în exerciţiu al OSCE, care se află în vizită în Republica Moldova şi a avut o întrevedere cu ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu. Oficialii au reiterat că discuţiile la acest subiect continuă în pofida faptului că doi dintre mediatorii formatului 5+2, Rusia şi Ucraina, se află în plin război.

NICU POPESCU ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „RM îşi doreşte o reglementare a conflictului transnistreană pe cale politică, prin negocieri şi dialog. Am reiterat şi poziţia noastră consecventă privind necesitatea retragerii forţelor şi muniţiilor ruse care au statut legal pe teritoriul RM.”

Şi preşedintele în exerciţiu al OSCE a declarat ferm că soluţia de reglementare a conflictului îngheţat de pe Nistru trebuie să fie bazată pe principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

ZBIGNIEW RAU ministru de Externe al Poloniei:„În contextul luptelor care continuă în Ucraina, devine şi mai important dialogul pentru consolidarea încrederii în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean. Vreau să vă asigur că OSCE va lucra pentru o soluţie paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean.  Aceasta este poziţia noastră care nu s-a schimbat în pofida modificărilor apărute în arhitectura de securitate din această parte a Europei. Nu există o alternativă.”

Înainte de întrevederile pe care urmează să le aibă cu preşedintele Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliţa, dar şi cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, şeful în exerciţiul al OSCE a declarat că deocomdată e de vreme de spus când şi cum ar putea fi reluate negocierile pe tema reglementării transnistrene în formatul 5+2.  

ZBIGNIEW RAU ministru de externe al Poloniei:„Este dificil să spunem acum când va avea loc o întrunire în acest format în actualele condiţii. Într-adevăr, nu este momentul potrivit pentru speculaţii în acest sens.”

Iar, în contextul ameninţărilor asupra securităţii regionale provocate de războiul ruso-ucrainean, ministrul de Externe Nicu Popescu a reiterat că nu există un risc de agresiune militară împotriva Republicii Moldova.

NICU POPESCU ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene:„Nu există nici un motiv ca Republica Moldova care este un stat neutru să devină ţinta unor acţiuni militare ostile. Evident, nu putem prezice cum va evolua situaţia. Absolut orice guvern este obligat să se pregătească pentru întreg spectru de scenarii care se pot aplica pentru orice stat.”

Amintim că luni, la Chişinău a venit şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Republica Moldova şi Polonia sunt cele mai afectate state de criza umanitară provocată de războiul din Ucraina, care găzduiesc cel mai mare număr de refugiaţi raportat la numărul de populaţie.
Similare
RECOMANDĂRI