Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius

În cadrul întrevederii, Maia Sandu şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit în perioada crizei politice recente de la Chişinău, precum şi pentru susţinerea oferită Republicii Moldova în procesele de integrare europeană.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a reiterat că vizita delegaţiei Lituaniei la Chişinău arată interesul mare faţă de Republica Moldova şi faţă de schimbările recente. Linas Linkevičius a precizat că aşteptările faţă de noua guvernare sunt înalte şi e nevoie de acţiuni concrete pentru a scoate Republica Moldova din izolare pe plan internaţional şi a debloca asistenţa financiară din partea Uniunii Europene. Alte subiecte de interes primordial menţionate în cadrul întrunirii au fost îmbunătăţirea legii electorale, asigurarea unei justiţii independente şi existenţa unei prese libere, neafiliate politic.  

Linas Linkevičius a mai adăugat că Republica Lituania este pregătită să ofere asistenţă Republicii Moldova în lupta împotriva corupţiei, implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi alte domenii importante.

Prim-ministrul Maia Sandu a dat asigurări partenerilor europeni că nu au existat vreodată discuţii despre federalizarea Republicii Moldova, iar planul de acţiuni al guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE. În acelaşi timp, Maia Sandu şi-a exprimat acordul faţă de necesitatea imediată de a asigura o justiţie independentă, cu judecători şi procurori profesionişti, care să iniţieze un proces autentic de recuperare a activelor, o presă independentă şi de a construi instituţii eficiente şi puternice în lupta împotriva corupţiei.

Premierul a mai declarat că simultan cu fortificarea şi curăţarea instituţiilor de stat este important să ajutăm şi să protejăm oamenii din categoriile social-vulnerabile şi să combatem sărăcia cu care se confruntă o mare parte dintre cetăţenii ţării.

Similare
RECOMANDĂRI