Promo-LEX: Cheltuieli de peste 5,2 mln de lei nu au fost raportate în urma scrutinului parlamentar din 2019
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX: Cheltuieli de peste 5,2 mln de lei nu au fost raportate în urma scrutinului parlamentar din 2019

Amplificarea cazurilor de utilizare a resurselor administrative, dar şi a cazurilor de intimidare a observatorilor Promo-LEX din teritoriu, crearea mesajelor discriminatorii de către unii concurenţi electorali, oferirea cadourilor cu tentă electorală şi neraportarea cheltuielilor în valoare de cel puţin 5 200 863 lei. Acestea sunt constatările raportului final al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, prezentat de Asociaţia Promo-LEX, în cadrul unei Conferinţe post-electorale.

Potrivit Asociaţiei, procedurile electorale de numărare a voturilor şi totalizare a rezultatelor au fost marcate de completarea eronată a proceselor verbale corespunzătoare, dar şi refuzul neîntemeiat de eliberare a proceselor verbale observatorilor.

Promo-LEX menţionează că în timpul campaniei electorale au fost cazuri de intimidare a observatorilor Asociaţiei din teritoriu, care, în pofida acestor acţiuni, au activat transparent, în condiţii de respectare a legislaţiei în vigoare şi non-partizanat politic.

Partidele politice au fost principalii actori şi în scrutinul mixt, iar candidatele-femei au fost în minoritate şi nu au fost plasate pe locurile de frunte în liste. Totodată, a fost înregistrată o rată mică de participare a candidaţilor independenţi în circumscripţiile uninominale: doar 59 (18%) din totalul de 329 candidaţi înscrişi.

De asemenea, concurenţii electorali nu au dispus de şanse egale în promovarea mesajelor electorale din cauza utilizării masive a resurselor administrative. În contextul alegerilor parlamentare, comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2016, numărul cazurilor de utilizare a resurselor administrative a crescut de peste opt ori - 536 cazuri. Per concurenţi: în 58% a fost vizat PDM, în 21% – PSRM, în 6% – CI, 6 % – Blocul ACUM, 4% – PN. Utilizarea resurselor administrative oferă un avantaj necuvenit candidaţilor ce fac uz de acest instrument, prejudiciind, atât principiul egalităţii şanselor, cât şi libertatea formării opiniei de către alegători.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 188 cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală, cele mai multe cadouri fiind raportate pentru: PPŞ – 37%, PSRM – 36%, PDM – 21% şi CI – 4%.

Totodată, Misiunea de observare a constatat inexistenţa raportării la capitolul locaţiunea sediilor de campanie, a remunerării staff-ului angajat în scop electoral şi a voluntarilor/agitatorilor în campanie, a observatorilor şi reprezentanţilor cu drept de vot consultativ în ziua alegerilor. Suma totală a cheltuielilor estimate ca fiind neraportate – de cel puţin 5 200 863 lei – arată un grad redus de transparenţă în reflectarea mijloacelor financiare utilizate şi raportate la CEC în sumă totală de 64 066 042 lei.

În urma monitorizării a 2094 de secţii de votare din totalul de 2141 constitute, MO Promo-LEX atenţionează că a fost înregistrat un număr mai mare de incidente, comparativ cu alte scrutine – 1118. Cantitativ, cele mai des incidente raportate au fost: deficienţe în liste electorale (129), transportarea organizată a alegătorilor la secţii de votare (123) şi fotografierea buletinelor de vot sau alte cazuri de nerespectare a secretului votului (107).

Deficienţele constatate în listele electorale: diferenţe între numărul de alegători din Registrul de Stat al Alegătorilor şi cel din listele electorale, arondarea eronată a alegătorilor la secţiile de votare, erori de adrese şi prezenţa persoanelor decedate în liste.

Promo-LEX mai atenţionează că 40 % din litigiile în materie electorală examinate în instanţele de judecată au reflectat limitarea libertăţii alegătorilor de a-şi exprima votul. Din totalul de 96 de litigii electorale, 39 au fost depuse în ziua alegerilor de către 236 cetăţeni aflaţi peste hotare pe subiectul votării cu buletine de identitate valabile, paşapoarte expirate, precum şi votarea alegătorilor fără domiciliu/reşedinţă în cadrul CU.

Raportul integral poate fi accesat
aici.

Similare
RECOMANDĂRI