Scrutinul pe circumscripţii nu trebuie boicotat. Recomandările a doi concurenţi electorali
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scrutinul pe circumscripţii nu trebuie boicotat. Recomandările a doi concurenţi electorali

Scrutinul organizat pe circumscripţiile uninominale nu trebuie să fie boicotat. Concurenţii electorali trebuie să lupte pe orice cale pentru a avea cât mai mare reprezentare în Parlament. Totodată, din moment ce legea privind votul mixt a fost adoptată, ea trebuie respectată.

Declaraţiile au fost făcute de reprezentanţii Partidului Liberal şi Partidului Politic Partidul Verde Ecologist la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeţi deputat pentru că...”, ediţia a 104-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Anatolie Prohniţchi, candidat din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist, concurent electoral nr.14 pe circumscripţia naţională, este de părere că legea care a schimbat sistemul electoral din Republica Moldova este deja votată şi în baza ei sunt organizate următoarele alegeri, de aceea, ea trebuie respectată. În opinia lui, dacă nu-i convine cuiva sau unei formaţiuni politice, n-are decât să nu folosească acest instrument. Însă se vede contrariul – multe partide au înaintat candidaţi pe circumscripţii, totodată declarând că nu le place. Potrivit lui, acesta ar fi populism.

„Acestea este un sistem nou, însă cine trebuie să lămurească cetăţeanului cum este modalitatea de vot? Doar toţi declară de pe toate ecranele că îi vreau bine poporului. Marea majoritate a populaţiei cunoaşte cum se votează. Majoritatea sunt foarte documentaţi, oamenii sunt interesaţi de politică, sunt interesaţi de alegeri. Eu cred că alegătorul va face o alegere corectă şi vom avea un Parlament cu forţe noi”, a declarat politicianul.

Vlad Bileţchi, candidat din partea Partidului Liberal, concurent electoral nr.15. pe circumscripţia naţională, afirmă că alegerile pe circumscripţii nu trebuie boicotate. „Noi ar trebui să luptăm prin orice mijloace chiar şi prin cele nedrepte. Sistemul mixt este o nedreptate pentru noi, mai ales pentru cei de orientare pro-europeană. El avantajează doar partidele de stângă pentru că pro-europenii sunt pulverizaţi prin toată Republica Moldova şi nicăieri nu-i poţi găsi într-o zonă compactă. Doar prin sistemul proporţional se reuşea o reprezentare a tuturora. Alta este ideea că sistemul proporţional avea un mare dezavantaj – pe listele partidelor apăreau oameni incognito, apăreau nişte hoţi. Dar asta poate fi rezolvată prin liste deschise, când omul poate vota din listă deputatul pe care îl consideră mai potrivit”, a menţionat el.

Vlad Bileţchi, care este şi candidat pe circumscripţia uninominală nr.26 Centru Buicani, este de părere că sistemul mixt înseamnă înjumătăţirea deputaţilor de pe listele de partid.

„Partea pe circumscripţie este foarte nocivă din start pentru că cei din regiunea transnistreană, care nu contribuie deloc la bugetul Republicii Moldova, dimpotrivă, contribuie la ruperea surselor de buget pentru că ei nu-şi înmatriculează maşinile în Moldova, nu achită taxe şi impozite, consumă combustibil, gaz şi resurse energetice pe care Republica Moldova este obligată să le achite Federaţiei Ruse, iată aceştia primesc două mandate de deputat. Iar cei din Uniunea Europeană, începând din România şi terminând cu Spania, au doar un singur mandat”, a notat reprezentantul PL.

În opinia lui, regulile de joc au fost desenate astfel încât să câştige PSRM şi PDM pe circumscripţii. De aceea alegerile nu pot fi considerate libere, democratice şi echidistante, regulile de joc sunt făcute în favoarea unora şi în defavoarea altora. „Prima recomandare pentru alegători este să nu ia cele două buletine de vot care se referă la referendum, dar numai pe cele pentru parlamentare. La nivel de candidaţi pe circumscripţii, nu votaţi oameni incognito, care nu-i cunoaşteţi, care n-au trăit nicio zi în această circumscripţie, care vin din partea partidelor oligarhice şi de stânga”, a continuat politicianul.

La dezbaterile de marţi, 5 februarie, a fost invitat şi reprezentantul concurentului electoral nr.13 care este Partidul Politic „Patria”, dar care nu a dat curs invitaţiei.

La dezbaterile electorale desfăşurate de Agenţia IPN participanţii au fost invitaţi în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală pe circumscripţia naţională. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanţilor Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniştilor şi ai Partidului Socialiştilor. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanţii Partidului Politic „Şor”, ai Partidului Mişcarea Antimafie, ai Partidului Politic „Partidul Nostru” şi ai Partidului Naţional Liberal. Pe 4 februarie au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanţilor Partidului Politic „Voinţa Poporului”, Partidului Politic „Democraţia Acasă” şi ai Mişcării Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”.

Din 15 concurenţi înregistraţi nu au acceptat invitaţia la dezbateri trei: Partidul Democrat din Moldova, concurentul cu nr.1, Partidul Regiunilor din Moldova, concurentul cu nr. 10 şi Partidul Politic Patria, concurentul cu nr.13.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Vă rog să mă alegeţi deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.
Similare
RECOMANDĂRI