Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Separatiştii din regiunea transnistreană cer independenţa ca răspuns la cererea autorităţilor de la Chişinău de aderare la UE

Separatiştii din regiunea transnistreană cer independenţa ca răspuns la cererea autorităţilor de la Chişinău de aderare la Uniunea Europeană. Pretinsul minister de externe de la Tiraspol susţine că această decizie pune capăt procesului de soluţionare a conflictului îngheţat de 30 de ani. Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat, deocamdată, la preţenţiile separatiştilor.

Aşa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova rezolvarea definitivă a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal dintre Chişinău şi Tiraspol.

Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene.

Regimul separatist de la Tiraspol cere instituţiilor internaţionale recunoaşterea regiunii Transnistrene. Analiştii politici susţin că era de aşteptat o asemenea declaraţie din partea regimului separatist iar scopul lor este să pună beţe în roate aspiraţiilor europene ale Chişinăului.

OAZU NANTOI, analist politic, deputat PAS: „Ce înseamnă aşa zisul minister de externe de la Tiraspol, este porta voce a aceloraşi structuri de la Kremlin care doresc să folosească acest regim pentru a menţine sub control întreaga Republică Moldova.”

ALEXEI TULBURE fost ambasador al Republicii Moldova la ONU: „Asta e scopul celor care au creat enclave separatiste să nu ne permită dezvoltarea normală a ţării. Nu exclud că vor fi alte abordări. Dar, nu văd motive pentru panică acum. Nu văd asta ca o încercare de a repeta scenariul ucrainean.”

Mai mult, experţii politici susţin că solicitările Tiraspolului nu sunt justificate.

OAZU NANTOI, analist politic, deputat PAS: „Această declaraţie într-un mod flagrant contravine realităţii. Majoritatea cetăţenilor din stânga Nistrului sunt cetăţeni cu acte în regulă a Republicii Moldova, opinia lor nu este auzită din simplul motiv că regimul din stânga Nistrului este un regim autoritar. Toţi agenţii din stânga Nistrului sunt înregistraţi în Republica Moldova şi majoritatea exporturilor sunt pe malul drept şi în UE. Ceea ce noi numim conflict transnistrean nu este un conflict intern, între oamenii de rând de pe ambele maluri ale Nistrului.”

ALEXEI TULBURE fost ambasador al Republicii Moldova la ONU: „Depunerea cererii este coordonată cu partenerii noştri europeni că nu poţi să o depui când te trăsneşte. Mai ţineţi minte, Leancă, Lupu spuneau că depunem cerere şi UE îi mai ogoia spunând că staţi fraţilor. Vreţi să vă executăm public? Să vă refuzăm?”

La 30 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, problema transnistreană rămâne nesoluţionată. Negocierile nu au evoluat prea mult. Ultima rundă de discuţii în formatul 5+2 a avut loc în octombrie 2019. Au existat mai multe întâlniri bilaterale dintre reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, dar acestea nu au dus la semnarea unui nou protocol de negocieri.
Similare
RECOMANDĂRI