Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Bilanţul Guvernului Filip la doi ani de la învestire

La doi ani de la învestire, Guvernul Filip face bilantul realizărilor şi puţin al eşecurilor evidente. Executivul a trecut pe listă mai multe reforme - o creştere economică dar o majorare a veniturilor la bugetul de stat. Pe listă sunt trecute şi priorităţile pentru 2018, de fapt probleme cronice ale Republicii Moldova. Guvernul Filip a reuşit să restabilească bune relaţii cu mai multe ţări, în schimb cu Federaţia Rusă lucrurile nu stau prea bine si totul se rezumă, în mare parte, la schimburi dure de replici.

După doi ani de guvernare, cabinetul Filip îşi asumă meritele pentru mai multe reforme. Multe din ele aprobate dar mai puţin implementate. Premierul, bifează la ceas aniversar o creştere economică de 4%. O analiză făcută de portalul Mold-street arată însă că această creştere este cu mult sub evoluţia din anii 2010, 2011 sau 2013. Pavel Filip mai spune că datorită eforturilor guvernului său veniturile la bugetul de stat au crescut cu 18%. Din nou experţii susţin că aceste venituri vin doar din amenzi şi taxe mai mari.

La realizări sunt trecute şi creşterea salariului mediu pe economie, reforma pensiilor sau creşterea indemnizaţiei unice pentru tinerii profesori şi medici. În ultimul an de mandat, guvernul Filip a facut o listă cu priorităţi unde se regăsesc subiecte promise şi de alte guvernări: interminabila reformă a justiţiei, reforma în sănătate şi educaţie şi drumuri mai bune.

Guvernul Filip punctează îmbunătăţirea relaţiilor cu mai multe ţări, dar şi cu Uniunea Europeană, ca principal partener de dezvoltare a ţării. În schimb, în toată această perioadă, relaţia cu Federaţia Rusă la nivel guvernamental şi parlamentar rămâne una tensioantă. Recent, Duma de stat a Federaţiei Ruse a adoptat o declaraţie cu privire la legea antipropagandă din Republica Moldova, o lege pe care o consideră descriminatorie.

După declaraţia Parlamentului Republicii Moldova prin care cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele staţionate ilegal în estul Republicii Moldova, preşedintele Andrian Candu a afirmat că intenţionează să angajeze o companie internaţională care să evalueze pagubele produse de Rusia în regiunea transnistreană prin prezenţa armatei sale. Unii membri ai Dumei de stat au declarat că Federaţia Rusă ar putea cere şi ea recompensă Republicii Moldova pentru misiunea de pacificare de pe Nistru.

Guvernul Pavel Filip a fost votat de Parlament în seara zilei de 20 ianuarie 2016. Asta în timp ce clădirea legislativului era înconjurată de protestatari nemulţimiţi. Tocmai din acest motiv, deputaţii au votat fără ca şeful executivului să-şi expună planul de guvernare, fapt ce a nemultumit si mai mult protestatarii. Deputaţii şi membrii noului guvern au fost evacuaţi, iar oamenii legii nu au putut ţine în frâu mulţimea. Protestatarii au forţat uşa Parlamentului şi au ajuns la parterul instituţiei. Ei acuzau majoritatea parlamentară că instaurează ilegal un guvern.

Guvernul Filip a depus jurământul de învestire aproape de miezul nopţii, departe de ochii presei.
Similare
RECOMANDĂRI