VIDEO. Dragoş Tudorache: R. Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o şansă istorică în ceea ce priveşte schimbarea traseului politic şi economic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Dragoş Tudorache: R. Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o şansă istorică în ceea ce priveşte schimbarea traseului politic şi economic

Europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, a prezentat în AFET draftul Raportului dedicat implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Într-un video pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul susţine că acesta este al doilea, iar momentul se suprapune cu o criză de proporţii în estul Europei.

„Am prezentat în AFET draftul Raportului dedicat implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Este al doilea raport din această legislatură pe care îl coordonez din calitatea de raportor al Parlamentului European. Momentul se suprapune cu o criză de proporţii în estul Europei. Influenţa nefastă a Kremlinului asupra ţărilor din regiune, foste republici sovietice sau nu, este una care a schimbat destinul a milioane de europeni şi a produs stagnare economică, sărăcie, subdezvoltare şi încălcări repetate ale drepturilor omului”, susţine Dragoş Tudorache.

„Le-am văzut şi experimentat şi în România, dar în timp ce noi suntem deja în NATO şi în UE, iar acum tocmai am fost invitaţi să începem discuţiile pentru asocierea la OECD, ţările din fostul spaţiu sovietic se luptă să supravieţuiască războiului hibrid dus permanent de Rusia, şantajelor economice, influenţei politice şi corupţiei endemice devenite practică socială. E şi cazul Republicii Moldova, după cum e şi cazul altor ţări din Parteneriatul Estic.
Astăzi, Republica Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o şansă istorică în ceea ce priveşte schimbarea traseului politic şi economic”, precizeză eurodeputatul.

„Multe dintre reformele agreate împreună cu Bruxelles-ul în ultimii ani sunt restante şi multe pachete de asistenţă financiară sunt în continuare condiţionate de aceste măsuri dure şi necesare. Cu toate acestea, situaţia se schimbă de la o zi la alta, guvernul proeuropean de la Chişinău şi majoritatea parlamentară dau semne clare că înţeleg situaţia şi acţiunile care trebuie implementate şi pot conta pe sprijinul european, după cum s-a văzut în ultimele săptămâni”, mai menţionează europarlamentarul.

„Criza energetică va continua şi e nevoie de multă susţinere. Reformele dedicate statului de drept, sistemului juridic şi luptei anticorupţie nu vor schimba Republica Moldova peste noapte şi vor provoca reacţii virulente din partea celor care vor pierde controlul asupra instrumentelor cu care erau obişnuiţi să controleze politic ţara. Toate se vor regăsi în raportul care va fi votat în această primăvară în plenul Parlamentului European şi toate au menirea de a fi o analiză onestă a stării de fapt, de a produce recomandări şi încurajări pentru a continua pe calea democraţiei şi a apropierii de valorile europene. Sunt onorat de misiunea pe care am primit-o din partea colegilor mei şi munca mea va fi dedicată nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova şi mandatului primit ca europarlamentar”, a punctat Dragos Tudorache.

Similare
RECOMANDĂRI