VIDEO. Natalia Gavriliţa pentru Euronews: Principiul de neutralitate este consacrat în Constituţie şi vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la alianţa NATO
Sursa foto:Twitter, Euronews Vizualizari:

VIDEO. Natalia Gavriliţa pentru Euronews: Principiul de neutralitate este consacrat în Constituţie şi vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la alianţa NATO

R. Moldova se află în mijlocul unei crize umanitare urgente ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Zeci de mii de refugiaţi din Ucraina continuă să fugă. Declanşarea războiului a determinat recent Chişinăul să solicite aderarea la UE, dar asta a ridicat şi întrebări cu privire la regiunea transnistreană, regiune separatistă susţinută de Rusia, pe care R. Moldova o vede ca parte integrantă a teritoriului său. Pentru a discuta despre consecinţe, Sándor Zsíros de la Euronews a vorbit cu premierul Natalia Gavriliţa.

Sándor Zsíros, Euronews: „Cum vedeţi situaţia de securitate a R. Moldova în contextul războiului din Ucraina? Se află R. Moldova sub ameninţare militară directă a Rusiei?"

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul şi susţinem cu fermitate independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate şi pentru R. Moldova, în special în ceea ce priveşte Transnistria şi regiune separatistă. Dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuăm cu formatele noastre de negociere. R. Moldova este o ţară neutră. neutralitatea ei este consacrată în constituţie şi ne aşteptăm ca toată lumea să acţioneze în conformitate cu acest principiu”.


Sándor Zsíros, Euronews:  „Care este planul R. Moldova dacă trupele ruseşti nu reuşesc să se oprească la graniţele ţării?

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentraţi pe gestionarea fluxului mare de refugiaţi. Avem peste două sute cincizeci de mii de oameni care au trecut graniţa din Ucraina. Avem nevoie de mult ajutor şi asistenţă internaţională pentru a face faţă acestei crize umanitare masive. Aşa că ne concentrăm cu privire la provocările cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic”.

Sándor Zsíros, Euronews: „Cum faceţi faţă fluxului masiv de refugiaţi în comparaţie cu dimensiunea relativ mică a ţării dumneavoastră? Aveţi nevoie de mai multă asistenţă internaţională în această problemă?

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Cu siguranţă, aşa cum am menţionat, avem cel mai mare flux de refugiaţi văzut vreodată de R. Moldova, dar şi probabil văzut vreodată de Europa, cred, şi dimensiunea fluxului de refugiaţi este mai mult decât au arătat estimările UNHCR. R. Moldova este, desigur, şi ţara cu cele mai limitate resurse şi avem nevoie neapărat de asistenţă financiară şi de asistenţă umanitară pentru a putea susţine acest flux de refugiaţi. Şi atâta timp cât acţiunile militare sunt în desfăşurare, ne aşteptăm ca acest lucru să continue. Aşa că solicităm urgent coridoare verzi către alte ţări, dar şi asistenţă financiară pentru a menţine cheltuielile pe care le suportăm în prezent şi le-am suportat singuri în ultimele zece zile.”

Sándor Zsíros, Euronews: „Aveţi o regiune separatistă a Transnistriei cu o bază militară rusă în ea. Vedeţi acolo activităţi militare extraordinare şi credeţi că acei soldaţi s-ar putea alătura conflictului?"

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Într-adevăr, avem regiunea separatistă a Transnistriei. Avem trupe ruseşti staţionate acolo. Am cerut retragerea trupelor în mod constant în ultimii 30 de ani. În prezent nu vedem niciun risc sau plan de angajare. Dar, desigur, situaţia este incertă şi depinde de evoluţia din Ucraina. Dar aşa cum am spus, suntem o ţară neutră şi ne aşteptăm ca toţi partenerii internaţionali să acţioneze în conformitate cu un principiu de neutralitate. Deocamdată, discutăm în cadrul formatelor actuale de negociere şi nu vedem niciun semn sau niciun plan de angajare.”

Sándor Zsíros, Euronews: „R. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană săptămâna trecută. În mod normal, acest proces de aderare durează zeci de ani. Vedeţi şansa unui proces accelerat în situaţia actuală?"

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Suntem conştienţi că procesul de integrare europeană este un lung proces de transformare. În acelaşi timp, odată cu securitatea acestei regiuni, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din ţările care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt bineveniţi în lumea liberă. Sunt bineveniţi în Uniune, unde, ştiţi, valorile democratice şi statul de drept şi respectarea drepturilor omului şi respectarea dreptului internaţional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem pregătiţi să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană.”

Sándor Zsíros, Euronews: „Unele partide politice româneşti spun că ar trebui să fie un referendum pentru ca R. Moldova să se poată uni cu România şi să intre astfel în UE şi NATO. Este acest scenariu pe masă?”

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „În prezent, nu discutăm despre această opţiune”.

Sándor Zsíros, Euronews: „Cum ar funcţiona integrarea occidentală în cazul R. Moldova cu o regiune separatistă pro-rusă în ea? Şi, evident, Vladimir Putin, care încearcă să restabilească fosta Uniune Sovietică, va încerca să blocheze acest lucru. Cum vedeţi această problemă? "

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din nou, cred că aceasta este o întrebare ipotetică. În prezent lucrăm în formatele de negociere convenite şi vom lucra cu toţi partenerii internaţionali, în funcţie de evoluţia şi schimbările circumstanţelor, pentru a proiecta cea mai bună modalitate şi cea mai bună negociere. Continuăm discuţiile despre integrare.”

Sándor Zsíros, Euronews: „Aţi menţionat mai devreme neutralitatea ţării dumneavoastră. Asta înseamnă că orice aderare la NATO este exclusă, nu?"

Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat în constituţie şi vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenenţa la alianţa NATO”.
Similare
RECOMANDĂRI