Consiliul UE dă undă verde planului multianual de gestionare a pescuitului în apele occidentale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consiliul UE dă undă verde planului multianual de gestionare a pescuitului în apele occidentale

Consiliul UE a adoptat, marţi, un regulament care stabileşte un plan multianual pentru stocurile pescuite în apele occidentale şi în apele adiacente, precum şi pentru activităţile de pescuit care exploatează respectivele stocuri, informează un comunicat de presă al Consiliului.

Apele occidentale cuprind atât apele de nord-vest şi apele de sud-vest, cât şi apele din jurul insulelor Madeira şi Canare.

"Importanţa planurilor multianuale de gestionare pentru punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului nu poate fi subestimată. Astăzi, după Marea Baltică şi Marea Nordului, a venit rândul apelor occidentale, cu obiectivul de a asigura sustenabilitatea resurselor noastre marine şi a sectorului pescuitului", a declarat ministrul Agriculturii din România, Petre Daea.

Noul regulament instituie un plan multianual cuprinzător de gestionare, în care sunt incluse toate stocurile de peşte relevante (stocurile demersale şi stocurile de specii de adâncime) şi care stabileşte obiective de pescuit pentru principalele specii-ţintă. Pescuitul acestora va trebui să se desfăşoare cu respectarea principiului producţiei maxime durabile, în timp ce capturile accidentale vor fi gestionate în conformitate cu abordarea precauţionară.

Noile norme sunt concepute astfel încât să ţină seama de faptul ca cele mai importante stocuri demersale (şi anume cele care trăiesc pe fundul marii) sunt capturate în cadrul pescuitului mixt, precum şi de provocările asociate acestui fenomen în contextul punerii în aplicare a obligaţiei de debarcare.

Noile norme se vor aplica din ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
RECOMANDĂRI