GALERIE FOTO. Sofia Vicoveanca, în dialog cu publicul de la Chişinău. Destăinuiri despre cântecul românesc, cel „cât o viaţă de om”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

GALERIE FOTO. Sofia Vicoveanca, în dialog cu publicul de la Chişinău. Destăinuiri despre cântecul românesc, cel „cât o viaţă de om”

În această duminică, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, telespectatorii TVR MOLDOVA vor urmări o întâlnire de suflet cu artista Sofia Vicoveanca. În ziua în care s-au împlinit 59 de ani de când slujeşte cântecul popular, îndrăgita interpretă de muzică populară, numită şi „privighetoarea Bucovinei”, s-a reîntâlnit cu publicul de la Chişinău, în cadrul Seratei culturale „Întâlnirile TVR MOLDOVA".

Duminică, la ora 19:00, pe TVR MOLDOVA, o veţi revedea pe Sofia Vicoveanca, doamna cântecului popular românesc, care îşi va deschide sufletul în faţa telespectatorilor din Republica Moldova şi va retrăi emoţiile cu care a trecut Prutul, pentru prima dată, acum 30 de ani.


 

Sofia Vicoveanca şi-a amintit despre Cernăuţi, despre părinţi, despre casa părintească.

„Eu sunt Vicoveanca pentru că am copilărit la Vicov”. Este locul în care mama ei s-a refugiat, după ce tatăl ei a fost luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică.

Inegalabila interpretă a povestit cum mama ei a pregătit-o pentru viaţă şi vorbele care i-au devenit crez: „Fata mea este săracă, fără o palmă de pământ, dar hărnicia şi averea ei sunt priceperea. Să fie harnică şi să nu-i stea mâinile-n loc niciodată”.

Sofia Vicoveanca spune că publicul basarabean ştie a cinsti munca, iar aici, aproape în fiecare familie regăseşti oameni care studiază muzica şi pentru asta s-ar muta la Chişinău.

„Eu vin din lumea satului. Am căutat de-a lungul timpului să mă şlefuiesc, dar în adâncul sufletului am rămas fata de la ţară”, spune Sofia Vicoveanca. Pentru ea, muzica populară este o viaţă de om. Tocmai din acest motiv nu-şi numără piesele şi albumele pe care le lansează şi e mereu dornică să creeze noi melodii pentru public.

Nelipsite au fost destăinuirile artistei despre celelalte pasiuni: filmul şi poezia. Talentul său actoricesc a fost apreciat şi valorificat de mai mulţi regizori. Printre filmele în care a jucat sunt: „Casa din vis” de Ioan Cărmăzan şi „Sarea în bucate” de Radu Dumitru Penescu. Sofia Vicoveanca, fire sensibilă, a scris şi două volume de versuri: „Dureri ascunse” şi „Cu inima-n palme”.  Duminica trecută, telespectatorii TVR MOLDOVA au urmărit serata culturală cu Paula Seling, iar în luna ianuarie vor mai asculta destăinuirile interpretului Vasile Şeicaru şi ale actorului şi regizorului român Dan Puric.

Proiectul „Întâlnirile TVR MOLDOVA” presupune o serie de evenimente culturale, în cadrul cărora personalităţi de referinţă ale culturii spaţiului românesc vin în faţa publicului de la Chişinău pentru a purta discuţii de suflet.

Printre invitaţii speciali ai proiectului au fost actriţele Maia Morgenstern şi Stela Popescu, managerul de teatru Constantin Chiriac, interpretul şi muzicianul Nicu Alifantis, interpreţii Dida Drăgan, Ştefan Bănică, Fuego, Grigore Leşe, etc.
Similare
RECOMANDĂRI