„TRADIŢII”: CONSTANTIN COJAN: Cojocăritul, tradiţie din tată în fiu. Urmăriţi sâmbătă o nouă ediţie a emisiunii, la TVR MOLDOVA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„TRADIŢII”: CONSTANTIN COJAN: Cojocăritul, tradiţie din tată în fiu. Urmăriţi sâmbătă o nouă ediţie a emisiunii, la TVR MOLDOVA

La baza meşteşugurilor stă tradiţia, înţeleasă ca un set de mecanisme prin care se transmit din generaţie în generaţie caracteristicile esenţiale ale culturii. Dorinţa de a afla secretele unui meşteşug, care se perindă de cel puţin trei generaţii din tată în fiu, ne-a purtat paşii pe cărările satului Colibaşi, raionul Cahul, în căutarea unei poveşti. Suntem în anotimpul tocmai potrivit pentru un cojoc tradiţional, meşterit de Constantin Cojan, unul dintre puţinii care mai coase manual cojoace pentru bărbaţi, căciuli de cârlan şi bundiţe pentru toate vârstele.


Emisiunea „TRADIŢII” de sâmbătă, 12 februarie, de la TVR MOLDOVA, ne va prezenta portretul spiritual al unei familii de români din sudul Basarabiei. Constantin şi Elena Cojan au grijă ca toţi cei care vin după cojoace, căciuli şi bundiţe să iasă mulţumiţi din atelierul lor şi chiar să mai revină. 

Nea Costică a învăţat de la vechii meşteri că nu este bine să fii arogant, indiferent de nivelul de iscusinţă la care ai ajuns, pentru că acest meşteşug nu-ţi aparţine, tu doar îţi faci misiunea şi-i dai continuitate. 

CONSTANTIN COJAN: „Niciodată nu m-a tentat să plec în ţări străine, chiar dacă am avut posibilitatea să mă stabilesc în America, unde îmi sunt toate rudele. Când s-a deschis hotarul cu România, am fost încântat ce am văzut în Ţară, cetăţile noastre vechi pe care nu le cunoşteam. În locul unde stau eu raza soarelui cade sub un anumit unghi de mă încălzeşte.

Dacă plec din locul acesta, se schimbă şi unghiul acestei raze, dar anume sub acest unghi s-a încălzit şi tata, şi bunicul şi s-au bucurat de viaţă.”

Emisiunea „TRADIŢII” va fi difuzată sâmbătă, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, luni, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Similare
RECOMANDĂRI