VIDEO. Savanţii din Republica Moldova şi România, colaborări fructuoase
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Savanţii din Republica Moldova şi România, colaborări fructuoase

Savanţii de pe cele două maluri ale Prutului colaborează cu succes, iar graţie acestui lucru domeniul ştiinţific din ţara noastră a atins performanţe remarcabile. În anul Centenarului, sunt implementate zeci de proiecte. Astfel, a fost creat un pod de unire între oamenii de ştiinţă din România şi Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

"Am ajuns la Centenarul Unirii cu un palmares bogat de realizări, datorită relaţiei noastre cu România. Acestea nu se datorează numai acordorulor de colaborare, dar anume participării active de pe ambele maluri ale Prutului la Programele Europene", a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca.

Potrivit academicianului, Republica Moldova se află în topul ţărilor din Europa de Est, cu cele mai importante realizări ştiinţifice, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără susţinerea şi sprijinul savanţilor de peste Prut.

"România a fost o punte pentru noi, ca să ajungem să colaborăm cu alte ţări europene. Prima reformă a comunităţii ştiinţifice a fost să ne asociem la spaţiul european de cercetare", a menţionat Duca. 
 
Academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române, a declarat în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, că savanţii din Basarabia şi cei din România îşi vor continua colaborarea şi în următorii ani, cu o serie de proiecte revoluţionare.

"Avem colaborări în mai multe domenii – filologie, informatică, matematică, istorie. Foarte multe dintre cercetările care se fac acum în lume depăşesc graniţele unei ţări. Există lucruri pe care cercetătorii din Basarabia le cunosc mai bine decât cei din România şi invers. Şi dacă le combinăm, vom avea realizări măreţe", a declarat Simionescu.
 
Totodată, vicepreşedintele Academiei Române a mai menţionat că în anul Centenarului Marii Uniri, România şi Republica Moldova sunt mai unite ca niciodată, la capitolul ştiinţă.

"Centenarul înseamnă un nou moment în care putem strânge relaţiile ştiinţifice şi culturale, spre beneficiul ambelor ţări. Este un lucru bun atât pentru tinerii cercetători, cât şi pentru cei cu experienţă, pentru că e în interesul tuturor să facem aceste relaţii mult mai solide!"

Urmăriţi emisiunea aici: 


 
 
Similare
RECOMANDĂRI