Bogdan Aurescu, la CNN, despre declaraţiile lui Putin: E complet neadevărat că scutul de la Deveselu e o ameninţare pentru Rusia
Vizualizari:

Bogdan Aurescu, la CNN, despre declaraţiile lui Putin: E complet neadevărat că scutul de la Deveselu e o ameninţare pentru Rusia

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv. Afirmaţia vine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.

De asemenea, ministrul a precizat că România le va permite ruşilor să verifice singuri dacă sunt sau nu rachete ofensive acolo. Pe lângă aceasta, Bogdan Aurescu a spus pentru CNN că mâine va fi organizată la Bucureşti o reuniune a miniştrilor de Externe din ţările de pe flancul estic NATO. La discuţii vor lua parte şi şefii diplomaţiei de la Paris şi Kiev, scrie Digi24.

Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe: „(Putin - n.red.) a spus încă o dată că scutul antirachetă din România şi Polonia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei. Este complet neadevărat. Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu este gândit către Rusia, ci către posibile ameninţări cu rachete din afara spaţiului euro-atlantic, reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur”.

Bianca Nobilo - prezentator CNN: Una dintre solicitările preşedintelui Putin, ca să fie evitată o nouă criză diplomatică sau chiar militară, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria şi România. Există flexibilitate la acest capitol, din perspectiva dumneavoastră?

Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe: „Categoric nu! Este o susţinere ridicată pentru valorile euro-atlantice în România. De aceea, noi am fost cei care au cerut consolidarea prezenţei NATO în România”
 

Pe 3 februarie, miniştrii de externe din formatul Bucureşti-9, care cuprinde cele nouă state de pe flancul Estic al NATO, se vor întâlni în Capitală pentru a discuta situaţia din regiune. La întâlnire vor participa şi ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, precum şi cel al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

„Pe 3 februarie voi găzdui în Bucureşti o întâlnire a miniştrilor de Externe din formatul Bucureşti-9 care adună toţi cei nouă aliaţi de pe flancul Estic. De asemenea, va participa şi ministrul francez de externe, care vizitează Bucureştiul în aceeaşi zi. Discuţiile vor fi despre situaţia de securitate din vecinătatea noastră, regiunea Mării Negre. Totodată, ministrul ucrainean de Externe ni se va alătura în această întâlnire. Vom putea discuta modurile prin care putem continua să promovăm dialogul şi să dezescaladăm situaţia din regiune.

Similare
RECOMANDĂRI