Desfăşurare de forţe în spaţiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO
Sursa foto:© MApN Vizualizari:

Desfăşurare de forţe în spaţiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO

Statele Unite vor trimite elicoptere de luptă de tip Apache şi Black Hawk la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, lansată în 2014 cu scopul protejării flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

În perioada 1 decembrie – 11 decembrie, elicopterele armatei americane sunt programate să plece din portul Alexandroupolis, Grecia, şi să zboare spre Stefanovikio, Grecia, şi Mihail Kogălniceanu, România, informează un comunicat publicat US Army in Europe and Africa, citat de CaleaEuropeană.ro.

Elicopterele Black Hawk şi Apache aparţin Brigăzii 1 Cavalerie Aeriană, Divizia 1 Cavalerie, din Fort Hood, Texas, care sosesc pentru o misiune de nouă luni.

Un anunţ iniţial în acest sens a fost făcut în luna octombrie, când publicaţia militară Stripes a notat că Brigada 1 Cavalerie Aeriană va trimite aproximativ 2.000 de soldaţi pentru a participa la Operaţiunea Atlantic Resolve în ţări precum Polonia, Lituania, Bulgaria şi România. “România va găzdui elemente din cadrul Brigăzii 4 de Asistenţă pentru Forţele de Securitate a SUA, fiind pentru prima dată când o unitate de acest fel este dislocată pe continentul european”, a anunţat şi Ambasada României în SUA, într-o postare pe Facebook.

Această desfăşurare de forţe intervine într-un nou moment complicat al relaţiilor NATO cu Rusia, după ce Federaţia Rusă a reluat procesul de comasare a forţelor sale militare la frontiera cu Ucraina. Subiectul va fi abordat, de altfel, marţi şi miercuri, la Riga, acolo unde miniştrii de externe din NATO se întrunesc în formatul Consiliului Nord-Atlantic. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia că va trebui ”să plătească preţul dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei”.

Premergător acestei reuniuni de la Riga, SUA şi-au reafirmat angajamentul faţă de securitatea flancului estic al NATO la reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate de pe flancul estic, găzduită la Bucureşti sub formatul B9.

Operaţiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie 2014 pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Începând cu aprilie 2014, Armata SUA din Europa şi Africa a condus eforturile terestre Atlantic Resolve ale Departamentului Apărării, aducând în Europa unităţi cu baza în SUA timp de nouă luni la rând, arată sursa citată.

Desfăşurarea în Europa a unor forţe americane pregătite şi credibile pentru luptă, în sprijinul Atlantic Resolve, este o dovadă a angajamentului puternic şi neîntrerupt al SUA faţă de NATO şi Europa.

Prin intermediul antrenamentelor bilaterale, comune şi multinaţionale, Atlantic Resolve consolidează pregătirea, creşte interoperabilitatea şi consolidează legătura dintre armatele aliate şi partenere.

Similare
RECOMANDĂRI