Discursul lui Klaus Iohannis în Parlamentul European: „România este profund ataşată proiectului european”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Discursul lui Klaus Iohannis în Parlamentul European: „România este profund ataşată proiectului european”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participa marţi, la Strasbourg, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE.

Şeful statului român a afirmat marţi, în plenul Parlamentului European, că "Europa cu două viteze" nu este o soluţie, iar Europa trebuie să arate că este unită şi nu lasă niciun cetăţean în urmă.

"Este un privilegiu să mă aflu în Parlamentul European. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la dezbaterea privind viitorul UE. Uniunea a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea, de la criza economică, a migraţiei, atacurile teroriste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. Ne uneşte identitatea europeană, bazată pe principii, valori, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate şi repuse în valoarea, pentru că universalitatea valorilor stă în caracterul lor regerenator", a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.

Preşedintele a declarat că este nevoie de o Europa cu o singură inimă, care nu lasă niciun cetăţean în urmă.

"Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a propiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea. Uniunea Europeană este un proiect evolutiv, noile realităţi impun o dezvoltare şi în niciun caz o repunere în discuţie a principiilor fundamnetale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unităţii. Avem nevoie de o Uniune care nu lasă în spate niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluţie",a mai spus Iohannis.

"Avem nevoie de o Uniune incluzivă, care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere, idei precum o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice nu pot reprezenta o soluţie, în măsura în care dorim menţinerea caracterului unitar şi indivizibil al Uniunii Europene, care îi conferă valoare şi credibilitate în relaţia sa cu restul lumii", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis în discursul său.

 

Şeful statului s-a referit la necesitatea aderării ţării noastre la Zona Euro "cât mai curând posibil", "când toate condiţiile vor fi îndeplinite". "Este un obiectiv naţional fundamental", a subliniat Klaus Iohannis.

Un alt obiectiv important pentru ţara noastră este aderarea la spaţiul Schengen. "Acest demers va contribui semnificativ la consolidarea securităţii pentru întregul spaţiu de liberă circulaţie din Uniune", a subliniat preşedintele României.

Klaus Iohannis s-a referit şi la necesitatea continuării iniţiativelor din domeniul securităţii şi apărării comune, prin cooperare strânsă, evitându-se "paralelismele" cu NATO.

"Alături de toţi românii, mă simt mândru în calitate de cetăţean român şi, în egală măsură, de cetăţean european. Pentru că mândria naţională sau mândria europeană nu reprezintă concepte erodate şi nici realităţi paralele. Este o stare asumată, care întreţine şi dă forţă şi conţinut acestei identităţi", a adăugat şeful statului.

"România este o ţară profund ataşată proiectului european. Avem o societate vibrantă şi dinamică, în continuă evoluţie. Suntem o democraţie tânără, care are resursele pentru a se perfecţiona. Românii sunt conectaţi activ la valorile civice. Au dovedit-o cât se poate de clar, şi-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept şi democraţia", a ţinut să sublinieze Klaus Iohannis.

"Românii au voinţa şi forţa de a merge mai departe pe drumul european pe care şi l-au asumat. Este ambiţia de a depăşi orice obstacole pentru a rămâne puternic ancoraţi în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental. Tânăra generaţie crede în Europa şi se implică în dezbateri privind viitorul nostru de o manieră pozitivă şi, mai ales, optimistă. Din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrăneşte şi optimismul nostru privind viitorul Europei. Totodată, entuziasmul lor ne obligă în mod deosebit la responsabilitate", a argumentat preşedintele.

"2018 este Centanarul României moderne, care înseamnă nu atât analize retrospective, cât mai ales proiecţii spre viitor. Am învăţat lecţii importante, trecând prin perioade nefericite, iar lecţia democraţiei este dintre cele mai importante, de aceea apreciem valorile familiei europene. Din acest motiv, România este profund ataşată proiectului european", a spus Klaus Iohannis.

Ştirea se actualizează...

Similare
RECOMANDĂRI