Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istorie retrăită la Sibiu. A fost reconstituită primirea generalului francez Henri Berthelot după Marea Unire

În Piaţa Mare din Sibiu au fost momente emoţionante. Zona s-a transformat într-un uriaş teatru care a găzduit reconstituirea unuia dintre cele mai importante momente de după Marea Unire: primirea generalului Berthelot, la Sibiu, pe 2 ianuarie 1919. Mii de localnici şi turişti au urmărit cu sufletul la gură defilarea costumelor populare, specifice secolului trecut, şi parada soldaţilor în uniforme de epocă.

300 de cadeţi militari au îmbrăcat uniformele tipice ale armatelor române şi franceze de la acea vreme. Soldaţii au parcurs acelaşi traseu de acum un veac şi au intrat în centrul oraşului în uralele publicului.

Conform scenariului, soldaţii au fost întâmpinaţi de generalul francez Henri Berthelot şi de Iuliu Maniu care au salutat trupele şi publicul.

După onorul militar au urmat discursurile pentru public.

Generalul francez Berthelot a avut un rol important în reorganizarea şi modernizarea armatei române în anul 1917. Câţiva localnici au devenit pentru câteva ore militari de carieră. După militari, a fost rândul comunităţilor din Sibiu să îşi etaleze costumele populare, dansurile şi caii înhămaţi la căruţă.

Pentru sibieni şi nu numai, reconstituirea istorică a fost un spectacol total. Evenimentul de la Sibiu dedicat Centenarului s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară urmat de o proiecţie impresionantă pe faţada bisericii catolice din centrul Sibiului.

Similare
RECOMANDĂRI