Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Laura Codruţa Kovesi, primul procuror şef european. Pentru prima dată vor putea fi anchetate fraude, infracţiuni financiare transfrontaliere la nivelul Uniunii Europene

Fosta şefă a DNA va avea o misiune grea. Parchetul european va urmări tot ce înseamnă operaţiuni cu bani europeni şi va fi obligat să stopeze eventuale scurgeri de bani. Până se apucă de treabă, Laura Codruţa Kovesi mai are de aşteptat.

Votul majoritar obţinut joi de Laura Codruţa Kovesi vine să încheie o perioadă de blocaj între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, o perioadă care a fost învăluită în mister şi speculaţii, transmite trimisul special al TVR la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.

În mister şi speculaţii a fost învăluit şi votul de astăzi. Nu am reuşit să aflăm până în acest moment cine a votat "împotrivă". Nu putem nici măcar specula, pentru că ţări înclinate să voteze împotriva Laurei Codruţa Kovesi, precum Ungaria sau Polonia, nu fac parte din Parchetul European.

Cert este că Laura Codruţa Kovesi nu mai are de trecut decât câteva formalităţi - un vot formal în Parlament, for care a susţinut-o intens. Consiliul va achiesa acest vot şi din acel moment va fi gata construcţia instituţională a Parchetului, care va dura, probabil, până la sfârşitul anului 2020.

Este o instituţie extrem de importantă. Pentru prima dată vor putea fi anchetate fraude, infracţiuni financiare transfrontaliere la nivelul Uniunii Europene. Până acum, acest lucru era în jurisdicţia statelor membre.

Similare
RECOMANDĂRI