Prima vizită externă a premierului român Nicolae Ciucă. La Bruxelles va avea întrevederi cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene şi cu secretarul general al NATO
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prima vizită externă a premierului român Nicolae Ciucă. La Bruxelles va avea întrevederi cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene şi cu secretarul general al NATO

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va efectua, în perioada 20 – 21 decembrie, o vizită la Bruxelles, pentru o serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai instituţiilor europene şi NATO, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În seara zilei de luni, premierul va avea o cină de lucru cu preşedintele Consiliului European, Charles Michael. Marţi, premierul se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi cu alţi membri ai Comisiei. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va avea o întrevedere, la sediul NATO, cu secretarul general al Organizaţiei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Aceasta este prima vizită externă a noului şef al guvernului şi va reprezenta prima sa interacţiune cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene. Premierul Ciucă a mai colaborat cu secretarul general al NATO din postura de ministru al apărării.

În plan internaţional, programul de guvernare al cabinetului Ciucă subliniază că politica externă a României-rezultat al abordării consensuale în plan intern – trebuie să fie coerentă, predictibilă şi bazată pe trei piloni fundamentali: substanţierea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului României în NATO şi consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Guvernul va continua demersurile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi pentru aderarea la Zona Euro, cu luarea în considerare a evoluţiilor la nivel UE privind reforma spaţiului Schengen şi a consolidării Uniunii Economice şi Monetare.

De asemenea, Guvernul va continua demersurile de finalizare a MCV, pe baza unor progrese reale în ce priveşte independenţa şi eficienţa sistemului judiciar românesc, şi participarea la noul mecanism general european de evaluare privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, “axul” programului de guvernare este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de 29,2 miliarde de euro, aprobat de Comisia Europeană şi de Consiliul UE lunile trecute şi din care România a primit deja o pre-finanţare de 1,8 miliarde de euro din partea executivului european.

Similare
RECOMANDĂRI