România ar putea deveni ţara cu cele mai multe femei în sectorul digital & ITC
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România ar putea deveni ţara cu cele mai multe femei în sectorul digital & ITC

România ar putea deveni ţara cu cele mai multe femei din sectorul digital şi un exemplu de bune practici pentru Uniunea Europeană în ceea ce priveşte decalajul de gen pe piaţa muncii, în urma iniţiativei EveryGirl Everywhere.

În contextul în care piaţa muncii devine digitală, accesul femeilor la meseriile viitorului este problematic, având în vedere numărul mic de femei din sectorul digital, fie că vorbim despre studii, piaţa muncii sau antreprenoriat. La nivel european, din 1000 de absolvente, doar 24 au studii în domeniul IT, dintre care doar şase se angajează în acest domeniu.

România se situează momentan pe locul doi în topul statelor cu cele mai multe femei în profesii digitale (peste 25%, comparativ cu media europeană de 16%), dar gradul lor de reprezentare a început să scadă în ultimii 3 ani.

Iniţiativa EveryGirl Everywhere îşi propune să crească participarea femeilor la 30% în sectorul digital românesc până în 2025, prin programe de formare şi reconversie profesională şi diversificarea opţiunilor profesionale şi a şanselor de angajare a femeilor oferind astfel o soluţie la problema lipsei forţei de muncă în domeniul IT/digital.

EveryGirl Everywhere se înscrie în strategia de acţiune a Comisiei Europene, care a organizat recent la Bruxelles dezbaterea Digital4Her, la iniţiativa Comisarului European pentru Economie şi Societate Digitală, Mariya Gabriel. Strategia urmăreşte creşterea participării femeilor în sectorul digital prin trei direcţii de acţiune: combaterea stereotipurilor de gen în audiovizual, stimularea educaţiei digitale şi promovarea femeilor în antreprenoriat.

Potrivit estimărilor CE, mai multe femei în sectorul digital ar putea aduce 16 miliarde de euro la nivelul UE şi reducerea deficitului de specialişti din sectorul IT. În plus, diversitatea de gen ar putea contribui la creşterea performanţei, productivităţii şi a gradului de inovaţie în companiile de tehnologie. Iniţiativa este implementată de EveryGirl Alliance, din care fac parte organizaţiile Smart Everything Everywhere, Girls who Code Romania, Codette, Girls in Tech Romania, Rails Girls Cluj, Europuls, European Young Innovators Forum şi Women in Tech Brussels.
Similare
RECOMANDĂRI