Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Românii din străinătate se pot înscrie pe listele electorale până pe 11 septembrie. Până acum s-au înscris peste 22.000 de români

Până acum, peste 22 de mii de români au completat formularul de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, pentru scrutinul prezidenţial din toamnă. Românii pot alege dacă votează în secţii sau prin corespondenţă până pe 11 septembrie. Cei mai mulţi sunt însă reticenţi. Se tem de zvonurile apărute în mediul online potrivit cărora instituţiile de la Bucureşti vor să pună mâna pe datele lor personale şi eventual să îi taxeze pentru munca de peste hotare.

Până pe 11 septembrie românii pot alege dacă votează în secţii sau prin corespondenţă. Însă cei mai mulţi sunt rezervaţi când trebuie să completeze datele personale din chestionarele autorităţilor române.

Nina Ghiţă, avocată stabilita în Grecia: Circulă foarte multe informaţii eronate. Eu încerc, în ce priveşte grupurile de români stabiliţi în Grecia, să promovez informaţiile de înscriere online.

Cei mai multi români care vor să voteze prin corespondenţă sunt printre cei stabiliţi în Marea Britanie. În Spania şi Italia, unde ţara noastră are cele mai mari comunităţi, cifrele arată că doar câteva mii au ales acest mod de a vota.

Eugen Terteleac, Asociaţia Românilor din Italia: Românii din străinătate au răspuns prin neimplicare. Sunt doar 17 mii de oameni care s-au înscris pe listele electorale din acest motiv, pentru că există în România un refuz. Nu mai acceptam să fim manipulaţi, se spună că din vina noastră a fost ales Iohannis, Băsescu, că din vina noastră a fost tentativă de lovitură de stat în 10 august.

La polul opus sunt românii din Malta, Ucraina sau Islanda. Acolo au fost cerute câteva buletine pentru votul prin corespondenţă. Reprezentanţii comunităţilor de români speră însa ca situaţia de la alegerile europene să nu se repete.

Ovidiu Banea, Asociaţia România Nordică, IslandaAu fost 500 de buletine de vot şi alegerile s-au terminat la ora 6, tocmai că nu au fost buletine suficiente. Suntem 1500 de romani acolo. Dacă vor corespondenţă, trebuie să se înscrie. Le e frica probabil că trebuie să trimită datele prin plic.

Aproximativ 22 de mii de romani s-au înscris până acum pentru votul clasic. Cei mai mulţi sunt din Marea Britanie, Italia şi Germania. În Estonia şi Letonia au cerut să voteze în secţii doar 5 români, iar în Taiwan doar un conaţional. Ministrul Romanilor de Pretutindeni pleacă într-un turneu european.

Natalia Intotero: Vom merge în ţările cu cele mai mari comunităţi de români.  În toate localităţile în care vom ajunge vom avea discuţii pe toate domeniile, sunt invitaţi membrii asociaţiilor româneşti, reprezentanţii cultelor.

Anul acesta românii din străinătate pot vota timp de trei zile. Secţiile de votare se vor deschide vineri şi se vor închide duminică.

Autorităţile de la Bucureşti speră ca aceste măsuri vor elimina cozile pentru viitoarele scrutine.

Similare
RECOMANDĂRI